Вшанувати пам'ять багаторічного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, міністра освіти і науки України, видатного українського вченого світового рівня Івана Вакарчука та назвати одну з вулиць Львова на його честь.

Таке звернення оприлюднили члени «Фундації Івана Вакарчука», серед яких ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах, колишній ректор Львівської національної академії мистецтв Андрій Бокотей та багато інших відомих та шанованих мешканців Львова.

Вони нагадали, що Іван Вакарчук стояв біля джерел відновлення української державності й був безпосереднім учасником усіх сучасних визвольних змагань. І сьогодні він, безперечно, був би на передовій боротьби з російським агресором, але, на жаль, цьогоріч 4 квітня минуло вже два роки, відколи Івана Олександровича Вакарчука більше немає з нами.


«Ми, члени ініціативної групи «Фундація Івана Вакарчука», з метою вшанування пам'яті Великого Українця, Героя України, Львів'янина року, громадського й політичного діяча, багаторічного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, міністра освіти і науки України, видатного українського вченого світового рівня Івана Вакарчука, звертаємось до Львівського міського голови Андрій Садовий з проханням назвати іменем Івана Вакарчука одну з вулиць у центральній частині міста», - говориться у зверненні.

На думку підписантів найбільш доречно перейменувати вулицю, названу на честь російського соціаліста Герцена. Тут розташований один із найдавніших гуртожитків університету, в якому свого часу мешкав Іван Вакарчук. Саме цією вулицею він щодня ходив на кафедру теоретичної фізики Львівського університету, і багато львів’ян його тут зустрічали.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові до дня міста мають намір очистити вулиці від російських назв. Одну з вулиць пропонують перейменувати вулицю Чайковського на честь львів’янина Маркіяна Іващишина.

ІА "Вголос": НОВИНИ