Дозволити у Львові продаж алкогольних напоїв міцністю до 20% для підтримки економіки країни у воєнний час.

Таку петицію зареєстрували сьогодні, 31 березня, на сайті електронних петицій Львівської міської ради.

За кілька годин петиція набрала половину з необхідних 500.

Автори петиції нагадали, що Львів зараз є містом, від якого значною мірою залежить економіка України.

Виробництво та реалізація алкогольних напоїв міцністю до 20% (пива, сидрів та пері, вин) - це сектор, обкладений ледь не найвищими податковими ставками. Це - сектор, що сприяє якісному наповненню бюджету.

Продаж алкоголю здатний підтримати багато сфер: сільгоспвиробника (солод/хміль, яблука та виноград), виробника пляшки та упаковки загалом, безпосередньо виробництва напою (пиво, сидри та пері, вина), дистрибуції, а також ресторанну галузь, яка у Львові забезпечує десятки тисяч робочих місць, сплачує податки, оренду, наповнює бюджет міста.

А головне, продаж алкоголю у Львові здатний підтримувати сотні виробництв країни, які через воєнні дії опинились на межі закриття. Це робочі місця для працівників, а також забезпечення своєчасної оплати постачальникам сировини, сплата податків, комунальних платежів та оренди.

А ось заборона продажу - це зростання тіньового ринку алкоголю, що є небезпечним для здоров‘я, через відсутність контролю виробництва та якості і його реалізація відбувається повз каси, тобто без сплати податків та зборів, що лиш погіршує стан економіки.

«У багатьох містах країни вже дозволено продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв для підтримки економіки, включно з Миколаєвом та областю, де відбуваються воєнні дії, бо економіка і рух коштів - не менш важливий для перемоги, або й більше!», - говориться у петиції.

Тому автори петиції вважають, що рішення виконкому про заборону торгівлею алкоголю у Львові треба скасувати.

Нагадаємо, «сухий закон» у Львові запровадили 1 березня рішенням виконкому. А ось петицію, коли вона набере потрібних 500 голосів, мають спочатку розглянути депутатські комісії. А потім її винесуть на розгляд сесії міськради. Проте коли відбудеться наступне засідання сесії Львівської міської ради, - невідомо. Адже з 24 лютого депутати жодного разу не збиралися.

Водночас на площі Ринок, за кілька метрів від мерії, стоять черги за алкоголем.  

ІА "Вголос": НОВИНИ