На початку року лівійка подала позов до суду на сусідку за приниження честі та гідності. Як з'ясували, львів'янка називала сусідку «чорною мавпою», «чуркою», голосно стукала у двері її квартири та штовхала візок із її дитиною. Суд оштрафував львів'янку на 40 тис. гривень. Вона, своєю чергою, буде подавати апеляцію на рішення.

«Правда. Наживо» на телеканалі NTA поспілкувалася зі всіма сторонами конфлікту.

Ясмеен Аджаж разом із чоловіком та 3-річним сином орендують помешкання у будинку, де трапився скандал, кілька років. За словами Ясмеен, конфлікт почався давніше: сусідка часто стукала до них у двері, постійно скандалила і навіть одного разу штовхнула візок із дитиною. Саме останній випадок і змусив Ясмеен звернутися до суду.

«Я зустрілася із пані Вірою біля будинку. Були ще сусідки біля майданчика. Коли вона мене побачила, підійшла до мене і почала кричати голосно. Вигукували расистські слова», – пояснила причину позову мешканка будинку Ясмеен Аджаж.

Чому обізвала сусідку, «Правда наживо» дізнавалася у самої 57-річної пані Віри, яка і має сплатити 40 тисяч штрафу за образу. Жінка у телефонній розмові переконувала, що сама постійно потерпає від сусідів з квартири над її помешканням: і вдень, і вночі — галас. Каже, що неодноразово просила їх поводитись тихіше, однак ті не слухали.

«Із моєї стелі вони зробили дитячий майданчик: їздили велосипедом, стукали, кидали м’ячем. Я неодноразово просила: «Дівчинко, я тебе прошу, не шуми, бо я хвора, я не можу сидіти в такому шумі». Вона взагалі уваги не звертала. Мовляв, ми платимо гроші і що хочемо, те і будемо робити» – розповідає мешканка будинку пані Віра.

Не заперечує, що грубі слова до лівійки справді вживала, проте без расистського підтексту, бо «нерви здали». Опісля інциденту ходила до сім’ї просити вибачення.

Мешканці будинку вважають історію неоднозначною. Розповідають, що сусідки постійно сварилися, а пані Віра навіть викликала правоохоронців. Однак расизм, кажуть, тут ні при чому. Зараз просто «вибухнуло».

«Вона телефонувала до власників квартири, щоб ті попередили мешканців, які винаймають житло. Але це була звичайна, побутова сварка», – каже мешканець будинку Василь Нос.

 

«Це був побутовий конфлікт, яких десятки у будинках. Між сусідами. Але в цьому конфлікті однією зі сторін виявилися іноземці і в процесі суперечок пролунали  вислови, які для них стали образливими. Але при цьому не врахували їхню поведінку, яка була образливою для іншої сторони», – пояснює юрист ОСББ Юрій Танасійчук.

У Личаківському районному суді Львова пояснили, що задовільнили позов Ясмеен Аджаж на основі відеодоказів та показів свідків лише частково.

«Позивач просила стягнути відшкодування у 150 тисяч гривень за моральну шкоду. Але,  виходячи із обставин справи, суд визначив суму у 40 тисяч гривень», – розповів суддя-спікер Личаківського суду міста Львова Григорій Жовнір.

Пані Віра вже вирішила: на рішення суду буде подавати апеляцію. Говорить, що 40 тисяч на штраф у неї просто немає, всі заощадження ідуть на ліки.

Нагадаємо, Личаківський районний суд Львова постановив стягнути 40 тис. грн із 57-річної львів'янки за систематичні образи на адресу сусідки, іммігрантки з Лівії.

ІА "Вголос": НОВИНИ