Про це сьогодні у Львові під час брифінгу розповів в. о. головного лікаря «Охматдиту» Вальдемар Надіжко, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, наразі Максим фізично не готовий до оперативного втручання. Однак провідні фахівці лікарні проводять усі невідкладні дії, щоб у майбутньому хлопець переніс серйозну операцію.

«У Максима вроджений синдром Ледда – неповний поворот кишківника. Тому без пересадки органа травлення хлопець приречений. Зараз він не може приймати їжу самостійно, оскільки під час операцій йому видалили весь кишківник. Окрім того, він втратив сили, 10 кг ваги і нині не готовий до трансплантації. Лікарі мають стабілізувати його стан, а на це може піти від 2-х тижнів до місяця-півтора. Тому, за попередньою інформацією, наприкінці квітня – на початку травня може бути призначено трансплантацію», – пояснив Вальдемар Надіжко.

Своєю чергою, дитячий хірург Юрій Ткачишин, який днями повернувся з Індії, де спілкувався з лікарями клініки, запевнив, що лікарня має великий позитивний досвід з трансплантації органів.

«Щоденно до клініки поступає тисяча пацієнтів і стільки ж виписують. Безперебійно працюють 42 операційні блоки, у яких щодобово проводять 150-200 оперативних втручань, серед яких 1-2 – це трансплантація печінки. Лікар, який оперуватиме нашого Максима, має позитивний досвід з трансплантації кишківника», – зазначив хірург.

На думку директора благодійного фонду «Крила надії» Наталії Ліпської, індійська лікарня є найкращою для проведення операції як у фінансовому сенсі, так й у фаховому.

«На рахунку хірурга, який оперуватиме Максима, 8 пацієнтів, які вижили після трансплантації. Окрім того, він є співавтором наукових праць із пересадки кишківника. Водночас ми обирали цю клініку через те, що вартість оперативного втручання значно менша, ніж, наприклад, у США. Там аналогічна операція з трансплантації органа й післяопераційний період коштуватимуть близько півтора мільйона доларів. В індійській клініці ця сума менша. Наразі ми перерахували 115 тисяч доларів, які збирали всім світом, на рахунки «Medanta Mediclinic Gurgaon Haryana». За станом на 17 лютого вже витрачено 11 тисяч доларів. Тобто наразі фінансова ситуація стабільна. Маємо 100 тисяч доларів у запасі. Черговий фінансовий звіт з Індії прибуде до нас наприкінці місяця», – сказала Ліпська.

Окрім того, в. о. головного лікаря «Охматдиту» Вальдемар Надіжко запевнив, що наразі є усна домовленість із Міністерством охорони здоров’я України, чиновники якого пообіцяли в разі потреби дофінансувати операцію.

Нагадаємо, Максим Стасів потрапив до львівського «Охматдиту» 19 січня з діагнозом «гострий живіт». Після діагностики лікарі дізналися про рідкісне вроджене захворювання – синдром Ледда. За 6 днів Максим переніс п'ять операцій, унаслідок яких йому видалили майже весь кишківник.

ІА "Вголос": НОВИНИ