Мешканцям Львова почали надходити листи з повідомленням від «Львівобленерго» про обмеження енергопостачання для житлових будинків на рівні 3 кВт.

Про це заявила на сторінці в соціальних мережах журналістка Галина Терещук.

У повідомленні вказано, що технічна можливість забезпечення 5 кВт дозволеної потужності у багатоквартирному житловому будинку можлива за результатом погодження з боку балансоутримувача та ОСР пропускної спроможності електричних мереж.

У коментарях під дописом з’явилася інформація від «Львіобленерго» про те, що компанія впорядковує взаємовідносини зі споживачами у відповідності до вимог чинного законодавства. Компанія розпочала офіційне погодження потужності з індивідуальними побутовими споживачами.

Що таке дозволена (договірна) потужність?

Дозволена (договірна) потужність — максимальна величина потужності, дозволена до використання в будь-який час (одномоментно) за кожним об’єктом споживача.

Хто встановлює потужність за об’єктом споживача?

Дозволена до використання потужність встановлена проектною документацією (технічними умовами), згідно з якою відбувалося приєднання до мереж.

Однак, у разі відсутності такої документації, «Львівобленерго» зобов’язане кожного споживача в індивідуальному будинку забезпечити потужністю на рівні 5 кВт, а у багатоквартирних будинках — на рівні 3 кВт (у багатоквартирних будинках, які у встановленому порядку обладнані електроплитами — 8 кВт і більше).

Чи можна самовільно перевищувати встановлену дозволену (договірну) потужність?

Перевищувати цей ліміт не можна, оскільки перевищення договірної потужності спотворює параметри якості електричної енергії в мережі для інших споживачів, або простіше кажучи — виникає «низька напруга».

Чому саме зараз інформують мешканців?

Інформування клієнтів про їхню дозволену до використання потужність та її погодження відбувається на вимогу Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №475 від 17.03.2021р.

Що робити клієнтам, які отримали повідомлення?

Потрібно звірити інформацію у повідомленні із наявними у Вас технічними умовами. Якщо величина потужності співпадає — нічого робити не потрібно.

Якщо ж у наявних у Вас документах зазначена інша потужність, необхідно протягом місяця звернутись з письмовою заявою,направивши її на адресу підрозділу «Львівобленерго», зазначеного у повідомленні, і надати обґрунтування іншої величини потужності.

Якщо відсутня технічна документація, але клієнт все одно не згідний з запропонованою потужністю 3 чи 5 кВт?

Потужність об'єкта споживача обмежується на рівні, передбаченому технічними характеристиками мереж зовнішнього електрозабезпечення. Якщо мережі не спроможні забезпечити запитів (стосовно потужності) споживачів, то збільшити потужність неможливо.

Стосовно багатоквартирних будинків, то їх розділили на дві категорії. Є новобудови, які споруджені у період після введення державних будівельних норм, де мінімальна потужність на кожну квартиру мала бути 5 кіловат і вище. Стосовно таких будинків є підтверджена проектна документація і договори. Сюди також можна віднести будинки, які у встановленому порядку обладнані електроплитами, там потужність 7-8 кіловат і вище.

Всі решта багатоквартирні будинки, збудовані до 90-их років, були розраховані під потужність на кожну квартиру 3 кіловати. Про цю потужність повідомили споживачам для узгодження. Адже крім того, що є пропускна здатність зовнішніх мереж, ще є пропускна здатність внутрішньобудинкових мереж. Якщо надати споживачам у таких будинках 5 кіловат потужності — внутрішньобудинкова електромережа старих будинків цього просто не витримає, вона і так в жахливому стані.

Як писав «Вголос», 24 вересня через проведення планових ремонтних робіт мешканці Львова та Рудного залишаться без світла.

Також ми повідомляли, що «Львівтеплоенерго» має намір провести таємні громадські слухання про підвищення тарифів.

ІА "Вголос": НОВИНИ