Показник рівня захворюваності на COVID-19 в Україні перевищено в 11-ти областях. Динаміка рівня госпіталізацій збільшена у чотирьох  регіонах, серед яких Львівщина.

Про це повідомляють  у  Міністерстві  охорони здоров’я України.

4 дні поспіль цей критерій  «зашкалює» у Львівській (82,6%), Волинській (65%) , Тернопільській (62,8) та Одеській областях (53,1%) . При пороговому значення у 75 випадків на 100 тисяч населення, на Львівщині маємо – 95.“Якщо показник захворюваності  на коронавірус перевищено три дні поспіль, це може стати за рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, підставою для посилення карантину у відповідному регіоні”, – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.


Що зміниться у випадку потрапляння регіону до «жовтої» чи «червоної» зони?

Згідно з чинними протоколами МОЗ та відповідних рішень Уряду, у випадку зростання кількості інфікованих COVID-19 в тій чи інші області, в ній встановлюють більш жорсткі правила карантину.

При визначенні “жовтої” зони на території регіону слід обов'язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється: 

  • проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території,  
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,  
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,
  • обмеження по часу роботи закладів відсутні. 

При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. 

Ситуація у лікарнях Львова

  • Львівська обласна клінічна інфекційна лікарня

Як розповів Сергій Федоренко, головний лікар Львівської інфекційної лікарні, станом  на 13 вересня у лічниці перебуває 126 пацієнтів,  при можливому заповнені 230-ти . 9 хворих є  у відділенні реанімації,  двоє – на апаратах штучної вентиляції легень.

  • Центр Легеневого здоров’я

У центрі  Легеневого здоров’я  лікуються зараз 147 пацієнтів. Одночасно установа може приймати 300 пацієнтів. Однак три відділення - два пульмонологічних і одне фтизіатричне,  у зв’язку із збільшенням кількості  хворих,  переведені цього місяця   знову у  ковідні, Про це “Вголосу” повідомила речниця установи Анна Дубецька.

 

  • Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи

У  Львівському  обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи у Винниках зараз є 146 пацієнтів, при завантаженості лікарні -  700 хворих. Щодня поступає майже 12 осіб.  Ще два тижні тому в установі  загалом хворих  на коронавірус було 40 пацієнтів. Як розповідає головний лікар госпіталю, Максим Прокопенко, перебіг  хвороби зараз  такий же, як був на початку пандемії. 

“Люди поступають  кисневозалежні  і потребують стаціонарного  лікування. 12 осіб є  в реанімаційному відділенні, з них  6 на ШВЛ. Є  сім підтверджених випадків захворювання на штам “Дельта”.  Всі пацієнти проліковані і виписані”, - говорить лікар.

Нагадаємо, що минулої доби, 12 вересня, у Львівській області підтвердили 86 нових випадків коронавірусної недуги. Загальна кількість інфікованих у регіоні становить 142 064 особи.

Додамо, що рішення про зарахування регіону до тієї чи іншої зони карантину ухвалюють на центральтному рівні. «Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи Міністра охорони здоров'я протягом 48 годин.

Рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення. Рішення щодо скасування «червоного» рівня приймається у разі досягнення регіоном усіх показників зниження захворюваності упродовж не менш ніж п’яти днів підряд.

Водночас місцева влада може встановлювати додаткові обмеження за власної ініціативи у випадку погіршення епідеміологічної ситуації в регіонах чи в окремих населених пунктах. 

Читайте також:

Цього тижня у Львові центри вакцинації від COVID-19 працюватимуть щодня

Не лише коронавірус: у МОЗ прогнозують циркуляцію трьох штамів грипу в Україні

ІА "Вголос": НОВИНИ