У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова за перші пів року вже зробили 23 пересадки органів.  Відтак медзаклад посів друге місце в Україні за кількістю проведених трансплантацій.

Як повідомив Український центр трансплант-координації,  у першому півріччі 2021 року в Україні провели 126 трансплантацій органів. У трійці лідерів – дві київські лікарні та львівська «швидка». Так, у Національному інституті хірургії та трансплантології  ім. О. Шалімова – зробили 36 операцій із пересадки органів, у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова – 23, і  у Київській обласній клінічній лікарні – 12.

За словами речниці Лікарні швидкої медичної допомоги  Вікторії Якубенко, 27 лютого цього року медустанова отримала ліцензію на трансплантацію, а вже через два дні, 29 лютого, львівські медики разом із командою трансплантологів з Ковеля провели першу родинну (коли донором стає родич, – ред.) пересадку нирки від мами до сина.

За  півтора року у лікарні  трансплантували 10 сердець, 37 нирок, 2 печінки та одну підшлункову залозу.

«Родинна пересадка нирки для трансплантологів  нашої лікарні вже буденна справа. До  нас приїжджають пацієнти зі всієї України», - розповіла Вікторія Якубенко.

Окрім Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, пересадку органів у Львові також  провели ще у двох медичних установах. Трансплантацію нирки зробили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, а в Львівській обласній клінічній лікарні пересадили серце і нирку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ