Про це кореспондентові «Вголосу» розповіли голова Рясне-Руської сільради Емілія Смокоровська та адвокат Андрій Болюбаш.

Уточнення меж міста Львова та меж Рясне-Руської сільської ради тягнеться вже 28 років. Проблема полягає в тому, що між Рясне-Руською сільською радою і містом Львовом не встановлена межа. За наявними документами, землі належать сільраді, але міськрада ігнорує це та стверджує, що землі мають увійти до меж міста Львова.

За останні 10 років відбулася єдина зустріч між представниками сільради та мером Львова Садовим, яка не дала позитивного результату.

Як розповіла сільський голова Рясне-Руської сільської ради Емілія Смокоровська, «Львів не хоче бачити в Рясне-Руській сільській раді партнера. Львів не хоче визнавати тих документів, які на сьогоднішній день є. А є нормативні акти: укази Президії Української СРСР 1978 року, рішення обласної адміністрації, обласної ради. Тобто ті документи, на підставі яких мали би встановити межу. На сьогоднішній день Львів займається рейдерським захопленням. Я іншого слова сказати не можу.

Ця земля є землею Рясне-Руської сільської ради. Самовільне захоплення тих земель Львовом спричиняє до того, що наростає напруга між людьми, люди починають переживати, що хтось забере їхню землю, якою вони користуються вже багато років. Це не рік, не два, а більше 30-ти років. Рясне-Руська сільрада відстоює не лише межі сільради, а й межі Яворівського району. І не можна просто так зменшити межі району на 475 га».

Львівська мерія у своїй неправомірній діяльності керується графічними матеріалами, датованими 1988 роком, яких навіть не існує. У 2014-му році мерія штучно шляхом своїх ухвал, шляхом переоформлення  земель держгеокадастру забрала собі певну частину сільської ради.

«Кажуть, що у 1988 році Ряснянська сільрада була ліквідована і була створена наша Рясне-Руська сільська рада, тоді десь встановлювалися якісь межі. Але на сьогодні графічних матеріалів немає. Вони були, але не збереглися. Якщо таких матеріалів немає, якщо вони не збереглися, я вважаю, що треба сідати за стіл переговорів і домовлятися», - додала сільський голова.

«До нас звернулася громада Рясне-Руської сільської ради разом із сільським головою та депутатами із закликом, аби унеможливити крадіжку земель сільради, яку Львівська міська рада хоче штучно забрати. Існує на сьогодні кримінальне провадження по факту незаконного відчуження земельної ділянки 23 га посадовим особам Львівської міської ради. Міський голова хоче порахувати цю крадіжку і ще хоче забрати таку ж саму кількість землі. Проблема полягає в тому, що Рясне-Руська сільська рада не погоджує меж, як і інші сільські ради. Львівська міська рада наполегливо йде до того, аби погодити ці межі. Це категорично не можна робити.

Ми за те, щоб погодити межі, щоб місто розвивалося, але у спосіб,  передбачений законом. Якщо потрібна згода суміжних землекористувачів – ідіть візьміть. Якщо є конфліктна ситуація – то треба вирішувати. Але сьогодні міськрада не чує сільську раду. Вона просто хоче заволодіти чужим майном, тобто вчинити грабіж. Вкрасти в бідних і передати багатим, аби приховати свої злочинні діяння. Наша правова позиція – зайняти законну позицію Рясне-Руської сільської ради, відстояти інтереси.

Перше, потрібно створити генеральний план Рясне-Руської міської ради. Місто повинне належним чином переговорити із сільськими радами і узгодити ці межі», - розповів адвокат ГО «Розвиток Громади» Андрій Болюбаш.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ