Уже котрий тиждень переселенців, які втікають від війни до Львова, зустрічає на вокзалі незвична річ – фортепіано.

Будь-хто, хто вміє грати на ньому, може підійти й зіграти.

Як розповіла «Вголосу»  в.о. директорки Палацу культури імені Гната Хоткевича у Львові Олександра Онишкевич, піаніно на Двірцеву площу коло головного вокзалу перевезли саме з їхнього палацу.

піаніно

За її словами, одного дня у мистецькому чаті пролунала ідея від львівської журналістки та ведучої Марти Більської з пропозицією встановити на вокзалі інструмент.

«Марта спитала чи хтось має фортепіано. А ми відповіли, що у нас є», - говорить Олександра Онишкевич.

Інструмент, який зараз зустрічає переселенців на вокзалі, доволі старенький. Йому понад сорок п’ять років. І він пам’ятає руки як відомих, вправних та знаних музикантів, так і несміливі пальчики дітей, які  тільки вчилися натискати на клавіші.

Всього у палаці імені Гната Хоткевича є понад 30 різних фортепіан. Серед них обрали це. Майстер перевірив стан інструменту, підремонтував, налаштував.

піаніно

На вокзалі за інструментом доглядає львівський музикант Олександр Карпенко. Звісно, зараз музикант працює на вокзалі волонтером: зустрічає переселенців, показує, роз’яснює, пропонує теплого чаю та поїсти. А поза тим проводить ще й музичну терапію – час від часу грає на ньому сам або пропонує пограти іншим.

«На фортепіано грали діти, які приїжджали з гарячих точок України», - говорить директорка палацу.

Також нещодавно на вокзальному піаніно грали Святослав Вакарчук та Євген Хмара.

За словами Олександри Онишкевич після нашої перемоги фортепіано з вокзалу заберуть знов до палацу імені Гната Хоткевича. І це вже буде безцінний експонат та свідчення нашої визвольної боротьби.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові створили Богородицю у камуфляжі.

ІА "Вголос": НОВИНИ