У Львові зареєстрували петицію про відновлення очного навчання у школах за умови стовідсоткової вакцинації колективів освітніх закладів. За рекордно короткий час (трохи більше ніж 11 годин) вона зібрала необхідну кількість підписів.

Як пояснила «Вголосу» авторка петиції Анна Косарєва, вона є мамою двох дітей і вони зараз навчаються дистанційно.

«Син навчається у третьому класі. І це вже третій рік він періодично є на дистанційному навчанні», - каже вона.

За її словами, діти щодня просиджують за моніторами по шість-сім, а подекуди й вісім годин.

Львів’янка також зауважила, що батьки дітей, які навчаються у молодшій школі, повинні обирати, чи вони перебуватимуть з дітьми вдома, чи зможуть виходити на роботу. Зрештою, є такі батьки, чия професія не передбачає дистанційного перебування на роботі, як от полісмени, лікарі, водії трамваїв, продавці.

«У нашій школі дистанційне навчання організоване гарно. Але я не можу дитину лишити одну вдома на цілий день. В першому класі йому було шість, у другому – сім, зараз йому вісім», - розповідає вона.  

На думку мами, ті, хто ухвалював рішення про переведення дітей на дистанційне навчання, не подумали про те, як буде відбуватися навчання.

«Зрештою, дітям можна зараз ходити в кафе, у кіно. А до школи – не можна», - каже авторка петиції.

Анна Косарєва також є головою громадської організації Makerspace Lviv і минулого року члени цієї організації звернули увагу на те, що не всі діти, особливо з багатодітних родин, мають можливість навчатися онлайн. Адже батьки у цих родинах не мають можливості забезпечити всіх дітей необхідною технікою для навчання.

«Ми роздавали планшети та ноути цим родинам, аби діти мали можливість навчатися. Тому що перевести дітей на дистанційне навчання легко, а ось дати їм засоби для навчання ніхто не подумав», - говорить мама двох дітей.  

Тому у своїй петиції вона зазначає, що кожен день карантину лише поглиблює соціальну нерівність в доступі до освіти і для дітей з особливими освітніми потребами.

«Враховуючи, що 2021-2022 навчальний рік є вже третім роком закриття шкіл поспіль, а також численні дослідження щодо відсутності значного впливу від закриття шкіл на розповсюдження COVID-19 та довготривалих, відкладених наслідків постійного переривання навчального процесу, ми просимо відкрити освітні заклади зі 100% вакцинованого персоналу. З контролем по дотриманню соціальної дистанції, гігієнічних норм та маскового режиму - але повернути усім дітям право на здобуття освіти», - говориться у петиції.

Львів’янка зазначила, що на початку вересня в постанову КМУ №1236 були внесені зміни, які дозволяли роботу освітніх закладів в червоній зоні за умови 100% вакцинації колективу. І саме можливість продовжувати роботу не у форматі дистанційного навчання спонукало більшість освітніх колективів вакцинуватися.
Але у жовтні, навіть до моменту проголошення червоної зони у Львові, школи і позашкілля були відправлені на дострокові канікули на тиждень раніше, а з першого листопада переведені на дистанційне навчання, всупереч змінам до постанови Кабінету міністрів та численних рекомендацій UNICEF не закривати школи.

Петицію зареєстрували 2 листопада. І Анна Косарєва сподівається, що до завтра вона набере необхідних 500 голосів аби депутати мали можливість розглянути її вже під час пленарного засідання Львівської міської ради у цей четвер.

Водночас, за даними «Вголосу», цієї п’ятниці, 5 листопада, міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Львова планує розглянути питання про відновлення очного навчання у львівських школах.  


Оновлено 

Станом на 23.32 петиція зібрала необхідну кількість підписів. Це відбулось за рекордно короткий термін - трохи більш як 11 годин знадобилось, аби  петицію підписало понад 500 львів'ян. Тепер її мають розглянути на одній з наступних сесій Львівської міської ради. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», на Львівщині збільшилася кількість молодих людей, що хворіють на ковід. 

ІА "Вголос": НОВИНИ