У Львові лікарі сформували штучний стравохід дівчинці з Ковеля, яка випадково випила мийний засіб та отримала хімічні опіки. Досить рідкісну операцію виконали у лікарні Святого Миколая місяць тому. Маленька пацієнтка уже вдома.

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання.

«Зараз Олі шість років. Коли їй було два, вона ненароком випила миючий засіб і отримала важкі хімічні опіки стравоходу. Аби дівчинка могла пити та їсти, щомісяця впродовж року її оперували - розширювали звужений та зарубцьований стравохід. Коли це перестало допомагати, Олі встановили гастростому - трубочку в животику, по якій їжа вводилася просто у шлунок», – йдеться у повідомленні.

Крім проблеми з харчуванням, Оля мала ще одну — слину вона ковтати не могла і мусила постійно спльовувати її в хустинку. Для дівчинки, яка у вересні пішла до школи, це було дуже некомфортно. Відтак місяць тому мама привела її знову до лікарів.

“Єдиним виходом була реконструктивна операція —  заміна власного стравоходу кишковим трансплантатом. Такі втручання дуже складні й для діток рідкість. Однак, наших спеціалістів це не злякало. Штучний стравохід вони сформували з фрагмента товстого кишківника. Уже на третій день після операції Оля почала самостійно ковтати слину, а через тиждень — пити воду”, — діляться лікарі.

У медоб’єднанні додають, що вже наступного понеділка маленька пацієнтка приїде на планове обстеження. Їй зроблять гастроскопію, яка покаже, чи зможе вона нарешті попрощатися із гастростомою.

ІА "Вголос": НОВИНИ