У Львові провели унікальну операцію 58-річній жінці зі Самбора. Нижню щелепу пацієнтки уразили дві пухлини.

Фахівці щелепно-лицевої хірургії провели реконструкцію щелепи та замінили дефект тазовою кісткою. Про це інформує Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова на сторінці в соціальних мережах.

У медичному закладі зазначили, що під час таких операцій хірурги можуть використовувати невеликі частини черепу, кістки тазу та ребро.

Лікарі розповіли, що жінка не відчувала болю та не підозрювала, що у будь-який момент її щелепа може зламатися. Одразу два утвори, які вразили щелепу, - це надзвичайно рідкісний випадок.

Новоутвори випадково помітили під час планового візиту до стоматолога. Одне із новоутворень мало розмір 8 сантиметрів, а друге – 3,5 см. Без лікування пухлиноподібне захворювання кістки розростається та руйнує її.

Спочатку пацієнтці розробили 3D-планування щелепи. Це потрібно для збереження правильних анатомічних розмірів щелепи. Згодом видалили новоутвори та зберегли нерви і судини, які проходять в щелепі. Дефекти замінили пластиною та точними частинами з тазової кістки жінки.

Пацієнтку вже готують до виписки, після операції вона почувається добре.

ІА "Вголос": НОВИНИ