Олімпійські ігри в Токіо стартують вже завтра, 23 липня. Це буде тридцять друга літня олімпіада. Українська збірна налічує 157 спортсменів у 25 різних спортивних дисциплінах. Зокрема серед «олімпійців» є восьмеро представників Львівщини.


Хто представлятиме Львівщину у Токіо та де можна буде подивитись трансляцію Олімпіади – у матеріалі «Вголос».

Художня гімнастика 

 

Христина Погранична

В цій дисципліні Львівщину представлятиме наймолодша спортсменка серед команди «олімпійців» – 18-річна львів'янка Христина Погранична.

Свою спортивну кар'єру Христина розпочала у віці п'яти років. Вона з дитинства займалася художньою гімнастикою у клубі «Ніка». Її наставницею була Заслужений тренер України Ірина Руда. Христина була учасницею юніорської збірної з гімнастики з 20176 по 2018-й рік. В останній рік вона очолила юніорську збірну. З 2019-го року є повноправною учасницею Національної збірної України з художньої гімнастики.

Попори юний вік, Христина Погранична має у своєму здобутку ряд міжнародних та українських нагород. Зокрема, в 2018-у році вона виборола срібло в багатоборстві чемпіонату Європи серед юніорів та стала абсолютною чемпіонкою ХVІІ Всесвітньої літньої Гімназіади. В жовтні 2018-го року вона стала срібною призеркою ІІІ-х літніх Юнацьких Олімпійських іграх у Буенос-Айресі з художньої гімнастики

На дебютному чемпіонаті світу вона  посіла дванадцяте місце в абсолютній першості, що дозволило здобути разом з Владою Нікольченко дві олімпійські ліцензії на Олімпійські ігри в Токіо. Зауважимо, Христина стане першою львів'янкою, яка виступатиме на Олімпійських Іграх з художньої гімнастики.

В рідному місті знають та пам'ятають про спортивні досягнення Христини. Зокрема, 5 травня 207 року під час урочистої сесії ЛМР з нагоди Дня міста Львова Христину Пограничну нагородили відзнакою «Львів'янин року».

Вільна боротьба

Серед Української збірної, яка від завтра почне виступати в Токіо, є троє львівських борчинь - Оксана Лівач, Тетяна Кіт та Алла Черкасова.

 

Оксана Лівач

Уродженка Долини на Івано-Франківщині Оксана Лівач(24 роки)  походить з родини зі спортивними традиціями. Зокрема, її рідна сестра Марія Лівач є одною з найсильніших борчинь світу, та свого часу була бронзовою призеркою Всесвітньої універсіади-2013. Оксана з дитинства займалась плаванням, та згодом вирішила спробувати себе у вільній боротьбі та вступила до Львівського фахового коледжу спорту. Там її наставником став заслужений тренер України і вчитель вільної боротьби ЛУФК Олег Сазонов.

За її словами, переломним моментом у кар'єрі для неї став чемпіонат світу серед дорослих у 2018 році, що відбувся в Будапешті. Там юна борчиня попри травму здобула бронзу. А вже у 2019 році Оксана Лівач стала золотою призеркою чемпіонату Європи. Ігри в Токіо стали першою Літньою Олімпіадою для Оксани.

Тетяна Кіт

Тетяна Кіт (26 років)  - ще одна уродженка Івано-Франківщини, яка представлятиме на Олімпійських Іграх в Токіо Україну, і зокрема Львівщину. Боротьбою Тетяна почала займатися ще в рідному Калуші, а у 8-у класі вступила на навчання до Львівського фахового коледжу  спорту. Зараз її наставником є Андрій стадник, лідер Збірної України з вільної боротьби та заслужений майстер спорту.  Тетяна є бронзовою призеркою чемпіонату світу з вільної боротьби 2015-го року, а також взяла срібло на двох чемпіонатах Європи - 2016 та 2019-го років.

Першопочатково в Токіо на Олімпіаду мала їхати інша спортсменка, 21-річна Аліна Грушина. Проте через травму останньої відбулась екстрена заміна, і замість неї у команді з вільної боротьби виступатиме Тетяна Кіт, для якої це перша Олімпіада.

Алла Черкасова

Алла Черкасвоа (32 роки) замикає трійку львівських борчинь на Олімпіаді в Токіо. Її першим наставником був Заслужений тренер України Андрій Пістун (найкращий тренер України в 2009-у році за версією Асоціації спортивної боротьби). Алла закінчила Львівський державний університет фізичної культури та розпочала активну спортивну кар'єру. Зокрема, вона здобула бронзу на Чемпіонаті світу 2010-го року з вільної боротьби, а в 2018-у виборола золото, ставши чемпіонкою світу. За словами Алли, вона рішуче налаштована проявити себе на Олімпіаді в Токіо, адже час закінчення кар'єри не за горами.

Серйозно про Олімпіаду я почала думати напередодні Лондона в 2012, але в мене не вийшло відібратися. Шлях був дуже довгим і я усвідомлюю, що це мій останній шанс зробити мрію реальністю, тому налаштовуюсь лише на перемогу", - говорить вона.

Карате

 

Станіслав Горуна

Серед львівських спортсменів на Олімпіаду в Токіо поїхав також атлет Станіслав Горуна (32 роки). Він народився та виріс у Львові, і на додачу до спорту є практикуючим адвокатом. Станіслав закінчив юридичний факультет ЛНУ ім І. Франка в 2011-у році, та адвокатська робота не заважає його спортивним досягненням.

Зокрема, Станіслав Горуна став бронзовим призером Чемпіонату світу з карате в 2014-у році, і того ж року здобув золото на Кубку світу. Також Станіслав Горуна здобув перший результат на Чемпіонаті Європи 2011 та 2021 року, і ряд інших успішних результатів.Зараз Станіслав Горуна посідає 4 місце олімпійського рейтингу та 3 місце світового рейтингу у так званій «категорії смерті» – найскладнішої та найнасиченішими топ-зірками світового карате категорії «-75 кг».

Ліцензію на Олімпійські ігри спортсмен виборов цьогоріч у травні, коли завоював бронзову медаль на етапі Прем’єр-ліги в Лісабоні. На Олімпіаду він поїде вперше, оскільки карате лише у 2016 році додали в олімпійську програму.

Велоспорт 

Олена Старікова

Велоперегонниця Олена Старікова (25 років) народилась та виросла у Харкові. Проте з 2018-го року живе та працює у Львові. Ще в Харкові вона завоювала першість в Чемпіонаті України 2012 року (групова велогонка серед дівчат), Чемпіонаті Європи серед юніорів 2015 року, а в 2017-у році стала володаркою Кубку Світу у спринті.

Виступаючи за Львів, Олена Старікова також відзначилась успішними результатами. Зокрема, на Чемпіонаті Європи 2018-го року вона здобула срібло в категорії Гіт на 500 метрів та командному спринті, а 2019-го виборола срібну нагороду на чемпіонаті світу. Ця медаль стала першою для України  з 2008 року. Торік Олена Старікова стала золотою призеркою Чемпіонату Європи, що відбувся в Болгарії.

Стрільба з луку

Вероніка Марченко

Львів'янка Вероніка Марченко(28 років) виступить на Олімпійських іграх у Токіо як лучниця. Випускниця Львівського державного університету фізичної культури займалися спортом з 12 років. І обрала саме стрільбу з лука, надихаючись прикладом старшого брата.

Наставницею Вероніки є Заслужений тренер України Марія Гевелкко. Зауважимо, що Вікторія Марченко перебуває на службі у Збройних силах України та має звання старшина. В її здобуту чимало професійних нагород. Зокрема, Вероніка є багаторазовою призеркою чемпіонатів світу і Європи, призеркою Кубку світу, багаторазовою чемпіонкою України. У 2018 році посіла третє місце на чемпіонаті світу серед військовослужбовців.

Право на участь в  Олімпійських Іграх в Токіо вона здобула на чемпіонаті світу зі стрільби з лука 2019 року. Зауважимо, що Олімпіада в Токіо не перша для лучниці. На Літніх Олімпійських іграх 2016-го року в Ріо-де-Жанейро львів'янка представляла  Україну та посіла 17-у позицію.

 

Кульова стрільба

 

Павло Коростильов

 

За золото на Токійській олімпіаді буде змагатись і стрілець Павло Коростильов (23 роки) зі Львова. Павло є старшим солдатом Збройних Сил та тренується на навчально-спортивній база літніх видів спорту Міноборони. Він походить зі спортивної династії, адже обоє батьків Павла є заслуженими тренерами України (Сергій та Валентина Коростильові).

Павло Коростильов має цілу низку спортивних здобутків. В 23 роки він вже має звання заслуженого майстру спорту України з кульової стрільби (пістолет). Львівський стрілець став  Чемпіоном ІІ Юнацьких Олімпійських Ігор  у 2014-у  та був відзначений як дворазовий чемпіон, срібний та бронзовий призер особисто та чемпіон у командні на чемпіонаті світу серед юніорів в 2017-у році.  Того ж року він став Чемпіоном Європи та здобув срібло в складі української команди на чемпіонаті Європи. Крім того, у 2017-у році Павло став переможцем етапу Кубка світу.

Ця Олімпіада для юнака вже не перша. На Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро у 2016-у році він посів 14 місце.

Також він брав участь в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро у двох дисциплінах: стрільба з пневматичного пістолета на 10 метрів та швидкісного пістолета на 25 метрів. Тоді спортсмен завершив виступи на 35 та 16 місцях.

Крім цього Павло Коростильов є дворазовим чемпіоном Європи та чемпіоном світу, переможцем Кубку світу, бронзовим призером Європейських ігор та багаторазовим чемпіоном України.

Ліцензію на участь в Олімпійських Іграх Токіо львів’янин виборов на чемпіонаті світу зі кульової стрільби у 2018 році, коли посів 4 місце в особистому заліку. На найпрестижніших світових змаганнях Павло змагатиметься у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 метрів та швидкострільного пістолета на 25 метрів.

 

Де можна вболівати за львівських спортсменів?

Олімпіада в Токіо стартує вже завтра, 23 липня. В перший же день на ній виступить львівський стрілець Павло Коростильов. Надалі представники Львівщини будуть виступати впродовж всіх Олімпійських ігор. Зокрема:

  • Павло Коростильов, кульова стрільба – 23-24 липня?  1-2 серпня (швидкострільний пістолет, 25 м).
  • Вероніка Марченко, стрільба з лука – 23, 27-30 липня (індивідуальні змагання), 25 липня (командні змагання).
  • Алла Черкасова, вільна боротьба (вагова категорія до 68 кг) – 2-3 серпня.
  • Олена Старікова, велосипедний спорт (трек) – 2 серпня (командний спринт), 4-5 серпня (кейрін), 6-8 серпня (спринт).
  • Тетяна Кіт, вільна боротьба (вагова категорія до 57 кг) – 4-5 серпня.
  • Станіслав Горуна, карате (куміте до 75 кг) – 6 серпня.
  • Оксана Лівач, вільна боротьба (вагова категорія до 50 кг) – 6-7 серпня.
  • Христина Погранична, художня гімнастика (особиста першість) – 6-7 серпня.
Пряму трансляцію ігор вестиме телеканал UA:Перший, крім того, в записі відео змагань можна буде переглянути на сайті Суспільного мовлення. Слід враховувати, що з огляду на різницю в часі з Токіо змагання будуть переважно відбуватись вночі. Відтак більшу частину виступів будуть демонструвати у записі.
Хочете мати гарну посмішку?
Дізнатися докладніше про послуги, що надаються і записатися на прийом до стоматолога, можна на сайті assa-dental.com.ua Застосування інноваційних технологій для комфортного лікування зубів.

ІА "Вголос": НОВИНИ