Хуртовини, сильні пориву вітру та ожеледиця. Негода накрила Львів учора, 17 січня. У підсумку в місті ціла низка ДТП та справжній «каток» на дорогах. Упродовж дня Гаряча лінія міста рясніє скаргами від незадоволених львів'ян. Водночас у місцевій владі запевняють, що до штормового попередження підготувались. Чи так це, з’ясовував «Вголос».

Штормове попередження

Як інформував «Вголос», у понеділок, 17 січня, у Львові очікували сильних хуртовин, поривів вітру та ожеледиці. У зв'язку з цим у місті оголосили штормове попередження.

Про це повідомляє Львівський гідрометцентр.

Завтра у місті прогнозують пориви вітру до 28 м/с, місцями сильні хуртовини та мокрий сніг. Подекуди передбачають налипання мокрого снігу та ожеледицю. Температура вночі 0-5°С морозу, вдень від 3°С морозу до 2°С тепла.

Відтак Львів до негоди мав би підготуватися.

«Перед негодою, яка трапилася 17 січня, у Львівському гідрометцентрі повідомили про ускладнення природних умов. У ніч того ж дня ми зайшли з морозною температурою. За моїми спостереженнями, це мінус 4 градуси. Фактично відбулося замерзання вулиць під домами», – розповідає депутат від «Варти» Ігор Зінкевич.

У ЛМР  повідомили, що комунальні служби перед негодою працюватимуть посилено, з огляду на погіршення природних умов. Також додали, що до роботи залучать і двірників.

Водночас депутат від ВО «Свобода»  Андріан Гутник  акцентує, що перевірки зимою місцева влада не пройшла. І з року в рік місто виявляється неготовим до погіршення погодних умов.

 «На календарі вже 18січня, але таке враження, що у чиновників ЛМР помітка в календарях впродовж останніх років зафіксована на червні і щороку сніг для них – це повна несподіванка. Насправді ЗИМА і СНІГ – це все, що потрібно, аби побачити дійсну «ефективність» львівської місцевої влади. З року в рік без жодних змін цей «екзамен» перед львів'янами тотально провалений», – наголошує депутат.

Додамо, що напередодні, в п'ятницю ввечері, 14 січня, у Львові був сильний буревій. У різних куточках міста гриміло, блискало та падав сніг і дощ.

Які ж наслідки?

Негода у Львові 17 січня спричинила, перш за все, небезпечний стан на дорогах. Це призвело до безлічі ДТП по всьому Львову.


«Станом на 18 січня упрдовж ночі було зафіксовано 18 ДТП. Що є досить високим показником. Оскільки зазвичай ми фіксуємо 5-7 аварій по всій області. На сьогодні до обіду їхня кількість зросла до 25-ти. Найбільше їх виявили у Сихівському районі – 15. Більшість із них – наслідок аварійного стану на дорогах", – розповідає речниця управління патрульної поліції Львова Катерина Рибій.

Як повідомляє «Варта 1», зранку сталося близько двадцяти ДТП у різних районах Львова. В усіх дорожньо-транспортних пригодах люди звинувачують невідповідний стан дороги.

ДТП зафіксували на таких вулицях:

  • Княгині Ольги;
  • Дем’янська;
  • Кільце Володимира Великого–Кульпарківська;
  • Район Сихів;
  • Сахарова;
  • Горбачевського.

Натомість депутати ЛМР запевняють, що підготуватися та запобігти небезпечному стану на дорогах було цілком можливо.

«Звичайно, доріг без ДТП не буває, але їхню кількість, спричинену ожеледицею, міські служби можуть і повинні зводити до нуля. Для цього необхідно вчасно реагувати на погодні виклики і змінити ще радянські підходи до зимового прибирання, коли все місто засипається піском та сіллю, що не завжди ефективно, і, крім того, потім весь рік боремось із піщаними бурями в місті. В цивілізованому світі давно вже перестали перетворювати свої міста на піщані та соляні пустелі. Це і бруд, і пил, яким ми та наші діти дихаємо», – зауважує депутат від «Європейської солідарності» Володимир Лесик.

Анріан Гутник доповнює, що від початку року, за 17 днів січня, до Лікарні швидкої допомоги Першого територіального медичного об’єднання Львова потрапило 290 людей.

 

Як боролися з негодою?

Як інформує сайт ЛМР, за інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури, з огляду на погодні умови, минулої доби для посипання доріг від ожеледиці використано 810 м3 піскосуміші та 190 м3 солі. Учора впродовж дня до прибирання вулиць від снігових опадів було залучено 88 одиниць техніки та 1301 двірник, а вночі працювало 79 одиниць техніки.

Однак цього виявилося недостатньо. В той час як розчищають великі магістралі, мешканці спальних районів мають вирішувати проблеми самотужки.

«З учорашнього дня дійсно техніка їздить, ми її бачимо загалом на основних шляхах, так і в місті на магістральних вулицях. Між будинками – інше питання. Мерія вважає, що це має максимально вирішуватися комунальниками, мешканцями та власниками тих компаній, які ведуть відповідальність за стан пішохідної доріжки. Ми, своєю чергою, прекрасно розуміємо кількість роботи, яку потрібно зробити у Львові після негоди», – наголошує Ігор Зінкевич.

 

 Скарги львівян

Упродовж дня Гаряча лінія міста Львова рясніє від повідомлень незадоволених мешканців, які цілий день стають жертвами нерозчищених доріг.

«Упродовж дня люди скаржаться на стан дорожніх покриттів. Також надсилають повідомлення про проблемні ділянки. Ми, відтак, інформуємо про це районні адміністрації та дорожні служби області», – зазначає Ігор Зінкевич.

Тож, як можемо спостерігати, Львів до чергового «випробування» виявився неготовим. Попри роботу комунальних служб, львів’яни продовжують потерпати від негоди.

«Багато хто дорікає комунальникам за черговий колапс, проте, на мою думку, безпосередня відповідальність лежить саме на чиновниках ЛМР. Навіть не буду коментувати досвід минулих років, адже всі ми живемо у Львові і бачимо, що відбувається взимку на дорогах і тротуарах.

 

Але хочу наголосити на тому, що зараз чиновники всіляко лобіюють чергове кредитування для придбання громадського транспорту. Водночас немає жодної мови про спецтехніку, яка життєво необхідна для нормального руху вже існуючого транспорту – як громадського, так і приватного», – зауважує Андріан Гутник.

На сьогодні  органи поліції офіційно підтвердили підвищену аварійність на дорогах міста.

«Щодо тротуарів та інших пішохідних зон, то я бачу лише ті тротуари, якими сам користуюсь, і вони далеко не у хорошому стані. Інформації з травмпунктів міста щодо кількості постраждалих пішоходів у мене немає, тому судити про все місто я не можу. Отже, щодо транспорту висновок напрошується сам собою: місто до ожеледиці в ці дні виявилось не готовим зовсім», – наголошує Володимир Лесик.

Утім мати справу з ожеледицями та сніговими бурями львів’янам цього року ще доведеться. Чергова негода накриє Львів вже незабаром.

«До чого призведе така «діяльність» чиновників?! Заручниками вкрай негативної роботи знову будуть мешканці нашого міста – пішоходи та водії. Якщо чиновники, зарплата яких становить для бюджету сотні тисяч гривень на місяць, не здатні навчитись користуватись прогнозом погоди», – підсумовує Андріан Гутник.

Нагадаємо, як повідомляв  «Вголос», у зв'язку з погодними умовами на території Львівщини оголосили штормове попередження. Про це повідомило на фейсбук-сторінці ГУ ДСНС України у Львівській області. За даними синоптиків, в області сьогодні будуть пориви північно-західного вітру 17-22 м/с та хуртовини. На дорогах очікують ожеледицю.

Тож мешканців Львівщини просять дотримуватися правил безпеки та бути пильними й обережними, перебуваючи на вулиці не ходити під розлогими деревами, а також триматися якнайдалі від рекламних щитів, ліній електромереж та споруд.

Учасникам дорожнього руху рекомендують дотримуватися швидкісного режиму, дистанції та відмовитись від ризикованих маневрувань, які за несприятливих погодних умов можуть призвести до створення аварійних ситуацій.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ