Утім, як зазначив начальник центру, полковник медичної служби Іван Гайда, цих коштів недостатньо, повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Ми маємо серйозне збільшення витрат, пов’язаних із закупівлею медикаментів і розхідних матеріалів. Якщо порівнювати з минулим роком, то цьогоріч держава виділила госпіталю у 4 рази більше коштів. Але разом з цим маємо удвічі більшу чисельність пацієнтів, плюс – мобільний госпіталь, що функціонує у Донецькій області. Якщо говорити про закупівлю медичного обладнання, то цього року за рахунок субвенцій місцевої влади, благодійного і спецфонду госпіталь витратив майже 6,5 млн грн: 850 тис. грн, 4 млн 52 тис. грн і 1 млн 700 тис. грн відповідно. Мало це чи багато? На жаль, коли йдеться про медичне обладнання, цих коштів недостатньо», – відзначив Іван Гайда.

Керівник центру пояснив, що для облаштування одного операційного блоку з усіма системами життєзабезпечення, компресорною станцією, газом необхідно 2 млн грн і більше, а таких операційних блоків у госпіталі 12. Утім, за словами Гайди, це не означає, що потрібно шукати 24 млн грн. Загальна сума буде меншою через те, що одна система життєзабезпечення може обслуговувати відразу 2-3 операційні блоки. І тому вартість обладнання наступних операційних становитиме від одного мільйона гривень до півтора.

Разом з цим медик розповів, що за кошти Міністерства оборони України для госпіталів Рівного й Мукачевого було придбано два лапароскопічні комплекси для проведення складних операцій із використанням малотравматичних технологій. Нині у львівському госпіталі спеціалісти з цих міст проходять навчання.

Нагадаємо, упродовж року у Львівському військовому госпіталі пройшли лікування майже 15 тисяч військових.

ІА "Вголос": НОВИНИ