Формат «Люблінського трикутника» можуть розширити. З відповідною пропозицією виступив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Про це інформує пресслужба Урядового порталу.

Зокрема, Шмигаль зазначив, що новостворений формат є надзвичайно важливим, його також можна розширити. Прем’єр запропонував проводити зустрічі керівників урядів України, Литви та Польщі.

Також під час зустрічі Шмигаль подякував Дуді за підтримку з боку Польщі в процесі залучення України до проєкту «Тримор’я».

Шмигаль і Дуда обговорили також питання транспортної інфраструктури, зокрема, реалізацію проєкту «Віа Карпатія», що дасть поштовх для розвитку західних областей України.

Прем’єр-міністр зауважив, що одним із пріоритетів уряду на найближчі роки є будівництво концесійних автодоріг. В Україні активно діє проєкт Президента «Велике будівництво». І концесійні автобани — це наступний крок програми.

За його словами, в цьому контексті є важливим розвиток спільного транзитного потенціалу, а саме збільшення квоти для українських перевізників.

Шмигаль зауважив, що Українсько-польська міжурядова комісія може стати необхідним майданчиком для опрацювання цих питань та розвитку спільного потенціалу.

Під час обговорення питань енергетичного співробітництва Прем’єр-міністр наголосив, що газотранспортна система України є невід’ємною частиною енергетичної безпеки Європейського Союзу, і що Україна готова надалі використовувати цей інструмент для гарантування безпеки ЄС в контексті проєкту «Північний потік-2».

Крім того, Шмигаль висловив сподівання, що Україна та Польща продовжать плідну співпрацю на митниці. Як відзначив Прем’єр-міністр, надзвичайно успішно функціонують пункти пропуску, де здійснюється спільний контроль.

Також Шмигаль подякував Президенту Республіки Польща за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, і за незмінну позицію в питанні санкційної політики ЄС проти Російської Федерації.

Прем’єр-міністр наголосив, що Україна високо цінує активну участь Польщі в посиленні військового потенціалу нашої держави та в підтримці курсу України до інтеграції з Європейським Союзом та НАТО.

Зі свого боку Дуда підкреслив, що Польща залишається надійним партнером України та й надалі всебічно сприятиме її євроінтеграційним та євроатлантичним прагненням.

Читайте більше актуальних новин від Вголосу:

ІА "Вголос": НОВИНИ