У новому гіпермаркеті «Ашан», який розташовано на проспекті Чорновола у Львові, охоронці звинуватили у крадіжці дитину з синдромом Дауна.

Про це повідомила координатор Мережі освітньо-культурно-соціальних центрів для дітей із особливими потребами Галина Амеліна-Царьова на своїй сторінці у Фейсбук.

Матір хлопчика розповідає, що прийшла в магазин з сином Тимурчиком та своєю подругою.

Батьки дітей з інвалідністю надзвичайно вразливі до косих поглядів, тому жінка відразу звернула увагу на охоронця, який розглядав Тимура з відвертою відразою та неприязню.  Матір з дитиною переходили з ряду в ряд, але охоронець, наче тінь, ходив за Тимуром. Скривлені губи, колючі очі - усе видавало його неприйняття та відверту ненависть до сонячних діток.

Дитина спокійно ходила між прилавками, розглядала іграшки. Тимур обрав собі машинку і з мамою попрямував до каси. Увесь час охоронець пильнував за ними.

Коли жінка підійшла до каси, то поцікавилась - де можна розрахуватись особам з інвалідністю. Їй одразу показали касу, проте там не виявилось касира. Тоді вона спробувала попросити, щоб обслужили без черги, але реакції не було жодної. 

Врешті, коли мати з сином розрахувались, їх вже чекали два охоронці та попросили показати увесь придбаний товар. На здивування жінки, вона отримали чітку відповідь: «Він ВКРАВ пістолет».

«ВІН», не Ваша дитина, не Ваш син.

Жінка відразу ж запропонувала цим двом особам переглянути увесь придбаний нами товар. Матір обурило те, що її дитину звинуватили у крадіжці без жодних доказів. Просто через те, що ця дитина не така - не така форма голови, не такий розріз очей, не розмовляє і через те, викликає відверту неприязнь у збіднілих душею та інтелектом осіб.

На вимогу показати «вкрадений» пістолет (який коштував аж 17 гривень) охоронці зніяковіли і один промовив : «Давайте так - ми Вас відпускаємо і Ви йдете».

Матір хлопчика обурила така поведінка персоналу магазину. Їх тільки що у присутності сотень людей звинуватили у крадіжці пістолета за 17 гривень, а тепер просто, без будь-яких вибачень, відпустили.

Жінка вимагала покликати керівника магазину, але до них так ніхто і не вийшов.

Увесь придбаний товар повернули. 

Як писав «Вголос», у 17-річної дівчини виявили кавернозну пухлину стовбура головного мозку. За словами лікарів, причиною хвороби стало хвилювання перед ЗНО.

ІА "Вголос": НОВИНИ