Уряди провідних країн Євросоюзу виступають за закриття гірськолижних курортів до січня. Франція та Італія вже висловилися за зупинку зимових трас до Сильвестра, а прем'єр-міністр Баварії закликає закрити траси по всій Європі. Натомість Австрія протестує проти таких планів, вимагаючи від Євросоюзу компенсувати їй за такий локдаун мільярди євро. Про це пишуть польські медіа.

Німеччина - за закриття трас

Прем'єр-міністр Баварії Маркус Зьодер наголошує, що для збереження відкритих кордонів у Європі слід дотримуватися компромісу у гірськолижних поїздках. На його думку, кожен, хто катається на лижах у регіоні, який вважається ризикованим з точки зору епідемії коронавірусу, повинен потрапити на 10-денний карантин.

Слова прем'єр-міністра викликали критичні реакції. Заступник голови фракції ФДП в Бундестазі Майкл Теурер зазначає, що подальші заборони означатимуть необхідність підтримувати громадян та економіку. Та й система охорони здоров’я також знає навантаження.

Франція проти відкриття гірськолижних спусків

Президент Франції Еммануель Макрон також не є прихильником швидкого відкриття гірськолижних курортів. Це правда, що остаточне рішення має приймати уряд, але, на його думку, зимові траси не повинні працювати під час сезону відпусток, що припадає на кінець року. Їх запуск у січні можна розглянути за певних умов. І це потрібно обговорювати із сусідами.

Італія радить закривати курорти скрізь, а не вибірково

Міністр охорони здоров’я Італії Джузеппе Конте хоче, щоб гірськолижні курорти не працювали до 10 січня. Мовляв, не можна погодитися на такі  зимові канікули. Загалом італійці разом із німцями та французами хочуть запровадити спільний європейський план відкриття гірськолижних курортів. За повідомленнями ЗМІ, глави урядів цих країн сходяться на думці, що незлагоджене і занадто швидке відкриття влітку було помилкою.

Як зазначає видання Rzeczpospolita італійська влада наголошує, що якщо закривати зимові траси для туристів, то слід це робити скрізь. Катання на лижах не можна забороняти в італійському Південному Тіролі та дозволяти в австрійській Австрія.

Австрія - проти закриття зимових спусків

З іншого боку, Австрія не погоджується із таким блокуванням. Влада цієї країни наголошує на тому, що хоче відкрити гірськолижні курорти за будь-яку ціну відповідно до відповідних правил. Міністр фінансів Герно Блюмель вимагає від Європейського Союзу компенсації на мільярди євро. За оцінками Австрії, збитки на цей рахунок становитимуть 800 мільйонів євро за кожен зимовий тиждень. Загалом Австрія говорить про два мільярди євро збитків, якщо зимові курорти закриють. В Австрії для кожної закритої урядом області готували компенсацію за втрату товарообігу.

Вголос писав також

про продукт, який допоможе взимку бути здоровим

ІА "Вголос": НОВИНИ