Велика Британія та Іспанія дійшли згоди, щоб в контексті Brexit врегулювання питань, пов'язаних з Гібралтаром, узгоджували з іспанською стороною.

Про це повідомляє держсекретар Іспанії у справах ЄС Луїса Нальдо, передає Інтерфакс.

За його словами, "у нас (у Іспанії) є обіцянка, зобов'язання від британського уряду, який заявив ... щодо готовності гарантувати: він прояснить те, що ми від них вимагали".

Водночас Л.Нальда заявив, що поки не може оголосити про відмову Іспанії задіяти право вето щодо угоди ЄС і Великої Британії з Brexit. Він пояснив, що поки не бачив письмових обіцянок Великої Британії врахувати вимоги іспанської сторони щодо Гібралтару.

Він зазначив, що Мадрид хоче від Лондона публічного оприлюднення цих письмових обіцянок.

Іспанія, зокрема, хоче, щоб в документах про майбутні відносини ЄС і Британії було чітко позначено, що будь-які рішення щодо Гібралтару Лондон може приймати тільки в прямих переговорах з Мадридом. Наразі подібний пункт в документах, пов'язаних з Brexit, відсутній.

У четвер ЄС і Велика Британія на рівні дипломатів погодили декларацію про майбутні відносини, в якій також нічого не сказано про Гібралтар.

26-сторінкова декларація про майбутні відносини Великої Британії і ЄС разом з 585-сторінковим проектом угоди про вихід з ЄС становить пакет документів, які мають бути погоджені на саміті ЄС 25 листопада.

ІА "Вголос": НОВИНИ