Експрезидент Професіональної футбольної ліги Мілетій Бальчос розповів сенсаційні подробиці про чинного президента ПФЛ Сергія Макарова.

Про це він повідомив DEPO.UA.

На фото: Мілетій Бальчос

–       Мілетію Володимировичу, яку характеристику Ви могли б дати чинному Президенту ПФЛ Сергію Макарову за більше, як п’ять років його роботи?

–       Про весь період роботи пана Макарова на посту Президента ПФЛ зараз немає сенсу говорити, але у своїх публікаціях я декілька разів висловлювався на тему перебування Сергія Макарова на цій посаді. М’яко кажучи, я досить негативно ставлюся до того, що почало відбуватися в ПФЛ з першого дня його роботи на посту очільника у цій структурі. Вважаю ті події, які відбувалися в момент вирішення питання рестарту чемпіонатів Першої та Другої ліг, є неприпустимими. Очевидно, що Макаров і його підопічні виявилися абсолютно неготовими до того, щоб згідно з законом відновити змагання. Лише завдяки тому, що клуби змусили його спрацювати відповідно до Регламенту, а Президент УАФ зайняв тверду і переконливу позицію, чемпіонат відновився. На мій погляд, ці події, як лакмусовий папірець, засвідчили позицію клубів по відношенню до пана Макарова і його команди. Дійшло до того, що клуби-учасники Професіональної футбольної ліги можуть висловити йому недовіру. Команди зрозуміли, що це людина, яка не знає, як правильно керувати і він не є менеджером в умовах кризи. Макаров втратив всілякі важелі управління в цей період. Він цілком заслуговує на те, щоб клуби висловили йому недовіру.

–       У коментарі телеканалу «Футбол 1» пан Макаров прокоментував «вбивство» команди гостей у матчі «Інгулець» – «Прикарпаття». Що ви про це думаєте?

–       Коли я прочитав інтерв’ю Макарова, у якому він сказав: «Десять років не бачив, щоб так «вбивали» команду, як в матчі «Інгулець» – «Прикарпаття». «Вбити» можна якось тонше»,  - то я був шокований. Мене це дуже-дуже обурило. Скажу саркастично, але я б порадив Макарову та адміністрації ПФЛ запровадити курси для підготовки арбітрів, де їх навчатимуть як «правильно» та «тонко» «вбивати» команди. Чому я це сказав? Як може Президент ПФЛ говорити, що «вбити» можна якось «тонше»? Це ж абсурд. Я роблю наступні висновки з цієї фрази: будь ласка, «вбивайте», але будьте лояльними, більш гнучкими, обережними, знаходьте інші методи для цього. Ці слова засвідчують те, що він не думав, про що говорив, але тим самим він видав своє ставлення до арбітражу. Замість критики головного рефері він сказав, щоб «вбивали тонше». Він дав футбольній феміді зелене світло. Як таке може бути?

–       На скандальному матчі «Інгулець» – «Прикарпаття» Сергій Макаров сидів у компанії Президента господарів Олександра Поворознюка. Що вам відомо про відносини між цими двома особами зі світу футболу?

–       Як людина, яка значну частину років свого життя віддала служінню футболу і мала честь очолювати Професіональну лігу, не можу не зреагувати на свавілля і знущання над футболом, яке спостерігала вся країна в матчі «Інгулець» - «Прикарпаття». Наскільки я розумію, то це матч готувався детально. Керівництвом «Інгульця» була проведена певна організаційна робота. У мене є інформація, яка до мене надійшла з ПФЛ, що у Макарова із Поворознюком – дуже близькі відносини. Мені складно про це щось говорити, адже я не всередині колективу, але про це мені сказала людина, яка працює в ПФЛ. Коли були усі перипетії, пов’язані з рестартом змагань, президент «Інгульця» пан Поворознюк у коментарі на клубних ресурсах назвав Макарова Му-Му і так далі. Він говорив про те, що з Макаровим у нього раніше були дуже хороші відносини, але зараз зіпсувалися. Можна зробити висновки, що контакти Поворознюка та Макарова тоді обірвались, але ми ж побачили їх двох в компанії усміхненими на матчі «Інгулець» – «Прикарпаття». Це був один з важливих матчів у контексті розіграшу путівок у Прем’єр-лігу. Одразу скажу, що, на мою думку, це був дешевий за виконанням, але, схоже, далеко недешевий за антуражем та декораціями спектакль, в якому «чорний режисер» Поворознюк вміло роздав ролі усім дійовим особам. Макаров – безсоромна лялька Поворознюка! Роль ката хлопців з «Прикарпаття» чудово виконав арбітр Бондар, а роль опудал, якими прикрили увесь цей сором і яких виставили на посьміховисько всій країні стали Президент ПФЛ Макаров і спортивний директор цієї структури Мороз. І до цього злощасного матчу «пефеелівські» візитери неодноразово красувались на матчах «Інгульця», їздячи на поклон до Папи, але цього разу їх, очевидно, запустили всліпу, як кошенят під воду.

–       Ваше ставлення до Макарова, як до фахівця – зрозуміле. Ви з ним певний період часу працювали разом. Що можете сказати про нього, як про людину?

–       Не вважаю Макарова своїм наступником. У той період він став Президентом ПФЛ брудними руками, як-то кажуть. Макаров мене просто зрадив, адже між нами була домовленість про те, що він мені не заважатиме працювати, а на пост очільника ПФЛ він мав претендувати лише після моєї каденції.

Вийшло все інакше. В парі з Франковим і ще деякими людьми вони «попрацювали» з кількома клубами (яким чином, можна собі лише уявити) і відбулося все, як відбулося. Також можу сказати про те, що мені дуже не подобалася його позиція в період Революції Гідності. В тісному колі він сказав таку фразу: «На майдані – бидло». Коли почалися військові дії в Донецькій та Луганській областях, коли країна-агресор Росія напала, а Крим був вже окупованим, я їздив у ті регіони. В той час мені люди з адміністрації ПФЛ, яким я довіряю, говорили, що Макаров сказав: «Донбас наконец-то легко вздохнет». Я вважаю Сергія Макарова людиною із сепаратистськими поглядами. Ми вирішували тоді важливе питання: як завершити чемпіонати серед команд Першої та Другої ліг. Він мені особисто говорив, щоб я не їздив у ті регіони, мовляв, навіщо туди вмішуватися. Коли я їхав у Донбас разом з паном Морозом, до мене зателефонував Макаров і сказав, що матчі за участю команд з Донецької та Луганської областей не потрібно переносити, а просто потрібно ці клуби виключити зі змагань. Я йому сказав: «Ти сядь в машину і поїдь туди. Ти просто – боягуз». Тоді я в цьому переконався на сто відсотків. Там, де були проблемні моменти, він ніколи не втручався. Макаров – це слизька та підступна людина. Мене це сильно обурювало і, коли я повернувся з областей, де тривали воєнні дії, то поставив питання про його звільнення. Щоправда, в той час знайшлася людина, з якою я багато пропрацював, яка попросила мене його не звільняти. Він мене вмовив це не робити.

–       На вашу думку в нього є футбольне майбутнє?

–       Його долю мають вирішити клуби. Ще тоді, коли я з ним працював разом, я сказав, що такій людині у футболі не місце. Макаров – колишній СБУшник, а колишніх СБУшників не буває.

–       Якими трьома словами ви могли б охарактеризувати Макарова?

–       Самозакоханий персонаж, який може зрадити в будь-яку хвилину, який не заслуговує бодай на краплину довіри.

На фото: Сергій Макаров

Зазначимо, футбольні блогери вже заявляли, що у «нових українців», схоже, інші моральні засади і принципи – на прикладі президента «Інгульця» Олександра Поворознюка. Назва блогу більш, ніж красномовна: «Команда ганебних бариг, бо або коли «жирна істота» продовжує вражати своєю тупістю та хамством.

ІА "Вголос": НОВИНИ