Президент Франції Еммануель Макрон запросив представника російського уряду взяти участь у святкуванні 80-ї річниці висадки західних союзників у Нормандії, яке пройде у червні.

Про це пише Politico.

«Ми б залишили це на розсуд уряду Франції, який організовує вшанування пам'яті в Нормандії. Можливо, це нагадає росіянам, що колись вони боролися зі справжніми нацистами, а не з уявними в Україні», – сказав представник адміністрації.

Напередодні відзначення так званого «Дня D» Франція запросила офіційного представника Росії на церемонію, де, зокрема, буде присутній президент США Джо Байден. Хто з кремлівських чиновників поїде на подію, наразі невідомо. 

За даними Politico, рішення Макрона обурило деяких європейських лідерів.

Вони нагадали, що країна понад два роки веде неспровоковану війну проти України, а подія «День D» має відзначити колективну жертву союзників у Другій світовій війні за збереження демократії.

Зокрема, деякі європейські лідери стурбовані тим, що запрошення росіян підірве символічний характер події, зосередженої на демократії, а також створить ускладнення, пов’язані з протоколами та дипломатичними зобов’язаннями.

Водночас як зазначає видання, в адміністрації Байдена старші члени команди нацбезпеки та сам президент вже давно розглядають Макрона як людину, яка має вплив на Путіна.

І Білий дім значною мірою схвалює його зусилля з підтримання дипломатичних відносин із Москвою. Рішення Макрона запросити російського представника до Нормандії значною мірою розглядалося саме через цю призму, сказав чиновник адміністрації Байдена.

ІА "Вголос": НОВИНИ