Екс-співробітник ДКАУ Володимир Астапенко та його компаньйон Максим Ткаченко продають російські GPS-трекери органам Нацполіції та СБУ.

Згідно з LinkedIn, власник компанії з продажу GPS-трекерів з 2007 року – Ткаченко Максим Ігорович, СЕО Space Hub з Дніпра, колишній співробітник Державного космічного агентства України Володимир Астапенко та засновник навчального проекту Global Management Challenge Ukraine Ганна Дегтерьова. Раніше Ткаченко вказував у LinkedIn свою посаду як «креативний директор», але потім видалив запис, однак у контактах на сайті його телефон вказаний як номер заступника директора.

СЕО компанії Space Hub Максим Ткаченко та компанія Пілігрим Україна

“Пілігрим Україна” не брала участі у тендерах, проте датчики Piligrim 6000N, які компанія пропонує на своєму сайті, з 2018 року продаються державним органам через ФОП Ткаченка Максима та ФОП Володимира Астапенко. Загалом за цей період проведено шістнадцять тендерів, у п'ятнадцяти з них замовниками були органи Національної поліції та СБУ. Макс Ткаченко та Володимир  Астапенко були єдиними учасниками цих п'ятнадцяти тендерів, ще в одному випадку Астапенко виграв із найвищою ціною після дискваліфікації решти учасників.

При цьому митних декларацій ввезення приладів в адресу “Пілігрим Україна”, ФОП Ткаченко або ФОП Астапенко не існує. Торгівля з РФ, ймовірно, здійснювалася контрабандним шляхом. Документи для тендерів, які підтверджують виробника трекерів, також могли підробити, або фізичного постачання пристроїв не було.

Цілком можливо, що один із засновників – Володимир Астапенко – співпрацює із СБУ. Стосовно бізнесмена відкрили кримінальну справу за статтею «Незаконне придбання, збут або зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації», але вирок у справі так і не винесли.

Інкубатор космічних стартапів Макса Ткаченко Space Hub

У 2015 році Максим  Ткаченко співзасновник Space Valley разом із заступником голови Дніпропетровської регіональної інвестиційної агенції В'ячеславом Маякіним відкрили інкубатор космічних стартапів Space Hub. Агентство створили у 2010 році, коли головою Дніпропетровської ОДА був Олександр Вілкул. Згідно з неофіційною інформацією, Максим Ігорович Ткаченко також брав участь у схемах Вілкула із розкрадання коштів виділених грантів, його частка становила 20%.

У 2016 році Максим Ткаченко заявив, що інкубатор «недовантажили космосом на 100%, його переформатували в інноваційний центр, на базі якого розташовані резиденти проектів». На базі Space Hub розпочали роботу інкубатор Innovation Box Маякіна та акселератор FeelGoodLabs ментора інвестфонду Wannabiz Сергія Довгополого. Innovation Box заснували з ініціативи голови Дніпропетровської облради Євгена Удода.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ