Сьогодні, 6 лютого,  у Славському відбулась Конференція: «Мале Карпатське коло: на шляху до державного інвестиційного проекту». Про це повідомляє кореспондент "Вголосу".

Метою конференції було визначення спільних завдань на 2021 рік для виконавчої і самоврядних влад Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей і Укравтодору, можливостей і джерел фінансування окремих складових «Малого Карпатського кола», включення проєкту до переліку об’єктів у рамках відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

Наприкінці 2019 року Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області підписали меморандум про співпрацю в межах проєкту «Мале карпатське коло». Ціллю державного інвестиційного проєкту «Мале Карпатське коло» є покращення туристичної інфраструктури у гірській місцевості. Він також спрямований на розкриття туристичного потенціалу Карпатського регіону.

Впродовж конференції голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков згадав про конкретний план заходів, які прописані покроково у програмі проєкту.

Загалом, державний інвестпроєкт включає 16 об’єктів на дорогах державного значення у Львівській області на орієнтовну суму 2,5 млрд грн.

Завдання підпроєкту «Великого будівництва» полягає у здійсненні ремонту 248,9 км автошляхів державного значення, котрі ведуть до туристичних локацій та створенні 36 штучних споруд.

Мова йде про ділянки 6 доріг, які пролягають через центральну частину Карпат у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Державний інвестиційний проєкт «Мале Карпатське коло» передбачає відновлення наступних маршрутів: – М-06 Київ – Чоп – 51,5 км; – Р-21 Долина – Хуст – 128,8 км; – Т-07-18 Нижні Ворота – Воловець – Міжгір'я – 44,6 км; – Т-14-24 Сколе – Славське – 24 км.

У 2021 році плановим завданням буде завершення відновлення 60,6-кілометрової ділянки автошляху Р-21. Державний інвестиційний проєкт в Івано-Франківській області передбачає відновлення 45,0 км автошляху Долина – Хуст. Ремонт продовжать з початком будівельного сезону.

«Ми будемо допомагати усім, чим зможемо. Хочемо завершити проєкт впродовж 2-3 років, бо зазвичай закінчуємо їх швидше і раніше. Ми зацікавлені у тому, щоб інвестори вкладали та будували гірськолижні курорти, готелі, ресторани та іншу інфраструктуру. Тому ми прискорюємо роботу і шукаємо додаткове фінансування, аби вкінці року побачити гарну освітлену дорогу з велодоріжками», - наголосив Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента України.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький подякував усім, хто долучений до проекту і з надією додав, що «зовсім скоро ми зможемо їздити по нових, сучасних і освітлених дорогах».

Проєкт «Мале Карпатське коло» допоможе сполучити три області Західного регіону України гарними дорогами, а також дозволить відродити центральну частину Українських Карпат. Відремонтовані дороги вплинуть на розвиток туризму та на соціально-економічне становище регіону загалом. Адже окрім якісного дорожнього покриття, не менш важливим є безпечні дороги.

У результаті дії проєкту, впродовж 2020 року було відновлено 67,8 км доріг на Закарпатті, а також складений кошторис на об’єкти, які планують відремонтувати у наступні роки.

ІА "Вголос": НОВИНИ