Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров‘я Уляна Супрун звинуватила голову та депутатів Херсонської облради у саботажі медичної реформи. Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер це заперечує.

Про це повідомляє «Громадське».

Супрун на своїй сторінці у Facebook написала, що депутати обласної ради Херсонської області на чолі з Мангером планують позбавити всі заклади охорони здоров'я регіону можливості отримувати кошти за медичні послуги наступного року.

У повідомленні виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я звинувачує Мангера та обласну раду в саботажі й залякуванні людей неправдивою та маніпулятивною інформацією.

«Заяви депутатів із проханням відтермінування, скоріше, схожі на шантажування Уряду через власну неспроможність. Очевидно, системні зміни у сфері охорони здоров'я — це процес набагато комплексніший і складніший, ніж організація вбивства жінки, яка не дає красти місцевим феодалам», — заявила в.о. міністра.

Супрун зазначає, що із 2020 року всі установи,  що надають медичну допомогу, мають почати працювати за новими правилами.

«Нові умови роботи будь-якої лікарні в системі, де «гроші йдуть за пацієнтом», будуть чітко прописані в договорі з Національною службою здоров'я України. Обов'язковою вимогою для підписання такого договору є автономізація», — наголошується у повідомленні.

За її словами, автономізація має безліч переваг для медичних установ і надає їм більшу суб'єктність та можливість самостійно ухвалювати рішення про заробітну плату та витрати, оптимізовувати витрати й одержувати доходи.

«Медичним установам, які не будуть автономізовані доведеться шукати фінансування з інших джерел. Старого механізму фінансування (субвенції) не буде. Проведення успішної автономізації — це своєрідний тест для управлінців на місцях. Там, де місцева влада прагне долучитися до змін, медичні заклади оперативно реорганізовуються та автономізуються. Там, де зміни саботують, процес автономізацій рухається значно повільніше», — наголосила в.о. міністра.

Вона додала, що відсутність вироку у справі вбивства Катерини Гандзюк дає Мангеру можливість продовжувати шкодити цілому регіону і ставити під загрозу здоров'я мільйонів людей.

У відповідь на таку заяву Мангер на своєму Facebook написав, що Супрун «говорить неправду у кожному абзаці».

Як писав «Вголос», голова Херсонської обласної ради, підозрюваний в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк Владислав Мангер у п’ятницю, 12 квітня, вийшов на роботу.

ІА "Вголос": НОВИНИ