Фахівці NASA виклали у мережу нову оглядову панораму Марса – у високій якості і зі звуками. Знімок зробив марсохід Perseverance, а опублікували його на YouTube-каналі NASA Jet Propulsion Laboratory.

360-градусна панорама розміром 2,4 мільярда пікселів складається з 992 окремих зображень, з'єднаних разом. Для її створення була використана система візуалізації Mastcam-Z. Знімки були зроблені в період з 15 по 26 квітня 2021 року, а аудіозапис звуків Марса 22 лютого 2021 року. Також були прибрані фонові звуки марсохода.

Як зазначають у NASA, 1 червня марсохід Perseverance Mars розпочав науковий етап своєї місії, покинувши місце посадки. Досі марсохід проходив системні випробування або введення в експлуатацію та підтримував льотні випробування вертольота Mars Ingenuity Mars.

Протягом перших кількох тижнів цієї першої наукової кампанії команда місії доїде до низько розташованого мальовничого пейзажу, звідки марсохід зможе оглянути деякі найстаріші геологічні особливості кратера Джезеро.

Пошуки ознак життя триватимуть

На той момент, коли Perseverance завершив фазу введення в експлуатацію 1 червня, марсохід вже випробував прилад, що генерує кисень MOXIE, і провів демонстраційні польоти вертольота Ingenuity. Його камери зробили понад 75 000 зображень, а мікрофони записали перші звукові доріжки Марса.

Подальші наукові цілі місії скеровані на вивчення регіону Єзеро, щоб зрозуміти геологію та можливе колишнє середовище проживання у цій місцевості. Дослідники Червоної планети хочуть знайти ознаки давнього мікроскопічного життя. Команда визначить і відбере найбільш переконливі зразки гірських порід та осадів, які майбутня місія може отримати та повернути на Землю для більш детального вивчення.

Марсохід також буде проводити вимірювання та випробовувати технології для підтримки майбутнього дослідження людини та роботів на Марсі. Василь Маркович

ІА "Вголос": НОВИНИ