Про це заявив сьогодні у Львові під час прес-конференції головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, інформує кореспондент «Вголосу».

Лікар пов’язує таку тенденцію з дією пілотного проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби.

«Ми порівняли кількість викликів бригад швидкої медичної допомоги до початку дії пілотного проекту і в процесі. Що з цього вийшло? Якщо раніше 30% усіх викликів були пов’язані з артеріальною гіпертензією, то наразі кожний такий 5-й виклик перестав бути активним, а це – 20% загальної кількості викликів», – пояснив Василь Нетяженко.

Він також додав, що люди стали більш свідомими й інформованими, адже в кожній лікарні є агітаційні плакати про пілотний проект Міністерств охорони здоров’я та фінансів України з часткового відшкодування вартості ліків.

«Ми намагаємося робити все для того, щоб люди з гіпертонією знали про проект і користувалися можливістю купувати ліки з 90% знижкою. Друкуємо й розвішуємо інформаційні плакати, аптекам пропонуємо безкоштовно вимірювати тиск клієнтам. І все це дає позитивні результати. Пацієнти починають дбати про своє здоров’я», – наголосив головний позаштатний терапевт МОЗ України.

Лікар також розповів, що за кордоном майже не викликають швидку допомогу через підвищення артеріального тиску в пацієнтів. Це свідчить про те, що програми відшкодування ліків для гіпертоніків є результативними.

ІА "Вголос": НОВИНИ