У Львові сьогодні, 21 грудня, відбулась масштабна акція протесту з нагоди п'ятої річниці Революції Гідності. Участь у заході взяли понад тисячу активістів з понад двадцяти громадських організацій, зокрема: ГО «Розвиток Громади», «Національний корпус» , ВСУ АТО, «Сокіл», «Легіон Свободи», МО «Патріот», «Правий сектор» та інші. Протестувальники вимагали покарати винних у розстрілі Небесної сотні.

Так, акція протесту розпочалася під стінами Львівської обласної прокуратури. Тут громадські активісти розповіли, що вони вимагають покарати винних у вбивствах на Майдані.

«Майданівці» віддавали своє життя не за таку країну, яка у нас зараз. Бо те, що відбувається - це реанімація системи Януковича. В Україні є більше десяти тисяч кримінальних проваджень проти добровольців, тоді як ніхто з причетних до розстрілів на Майдані не покараний«, - розповів учасник Революції Гідності, лікар-хірург Костянтин Василькевич.

Свої вимоги розслідувати злочини активісти передали співробітникам прокуратури.

Після своїх виступів активісти рушили пішою ходою вулицями міста, скандуючи: »Патріотизм не купити” та “Разом ми сильні”, до приміщення Національної поліції у Львівській області. 

Під відділенням обласної поліції активісти зачитали звернення, в якому вони вимагали розслідувати злочини, вчинені під час Майдану відомим кримінальним авторитетом Володимиром Дідухом на прізвище «Вова Морда».

Фото: ZIK

«Всім відомо, що він винаймав »тітушок«, відправляв їх на Майдан та давав вказівки щодо вбивства громадських активістів. Він викрадав людей з Майдану, погрожував сім’ям тих людей, сьогодні він побоявся розправи і втік зі Львова. Ми знаємо, що ця »нечисть« спілкується з посадовими особами центрального апарату управління поліції, ми знаємо про те, що він всім хизується, що він виконує вказівки олігархату. Але ми знаємо і те, якщо ви це не припините – ми проведемо очищення Львівщини без вас», – йдеться у листі, що його зачитали активісти.

Далі - пікетувальники прийшли під приміщення Львівської міської ради. Тут вони запалили фаєри та розклали символи Революції гідності - бруківку та каски.

Згодом у супроводі поліції громадськість зупинилася під стінами Львівської обласної державної адміністрації. Активісти вкотре наголосили, що не можна забувати про злочини часів Майдану.

Опісля - протестувальники, зокрема і воїни АТО, рушили у редакцію видання Zaxid.net, яке за їхніми словами необ'єктивно висвітлює діяльність ветеранських громадських організацій та часто оббріхує активістів. Спершу мітингарі зупинились перед приміщенням, де знаходиться редакція. Вони вимагали, щоб до них вийшов головний редактор ЗМІ, яке за офіційними даними належить Катерині Кіт-Садовій, дружині мера Львова. Пікетувальники скандували: "Онисько, виходь!".

Коли їх проігнорували, мітингарі, зайшли у будинок, де знаходиться редакція Zaxid.net, проте двері видання були зачиненими. Протестувальники під вигуки: "Ганьба!", покинули приміщення.

Охорону громадського порядку забезпечувала поліція. За їхніми даними, правопорушень не було зафіксовано.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ