У Міносвіти планують зробити математику обов'язковим предметом під час здачі ЗНО.

Про це розповіла міністр освіти Ганна Новосад в інтерв'ю РБК-Україна.

«Нам потрібно усвідомити, що проблема є у математичних знаннях», – зазначила вона.

За результатами дослідження освіти PISA, понад третина українських школярів не досягають базового рівня з математики.

«У 2020 році змін не буде, а з 2021-го ЗНО з математики стане обов'язковим. Воно буде дворівневим, але не потрібно цього лякатися», – сказала пані Новосад.

До цього всі випускники здавали обов'язковим на ЗНО лише один предмет - українську мову, а математика була на вибір.

Ганна Новосад зазначила, що потрібно подолати страх дітей перед математикою – це повинно стати результатом зміни змісту освіти і методик викладання, «тому що діти, коли вони щось не розуміють, спочатку цього бояться, а потім ненавидять».

«Буквально на днях Лілія Гриневич (ексміністерка освіти) виступала з нами на нашому спільному заході по PISA і показувала одне із завдань в тесті, воно було елементарним. Але багато учнів з незрозумілих причин його пропускали, роблячи тест. Одне з можливих пояснень полягає в тому, що вони просто бояться. Або не впевнені в собі. Тому страх перед предметом – це те, що повинно зникнути зі шкільного життя», – зазначила Новосад.

Крім того, на її думку, програми з математики дуже перевантажені.

«Це може бути однією з причин, чому учні мають погані результати. Адже математика – це та дисципліна, де, пропустивши одну-дві теми в п'ятому-шостому класі, потім дуже складно без тієї частинки фундаменту рухатися по інших темах. Тому треба вирівняти навантаження», – зазначила Ганна Новосад.

Як відомо, на початку січня в Україні стартує реєстрація на пробне ЗНО, учні зможуть зареєструватися у період з 3 по 24-те січня. Проведення пробного оцінювання заплановано на 21-е та 28-е березня.

ІА "Вголос": НОВИНИ