На Львівщині 63 медичних працівники отримали бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Про це повідомила Наталія Іванченко, директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

В Україні право на третє щеплення, згідно з наказами МОЗ, мають такі категорії осіб:

  • люди з ослабленим імунітетом (вони отримують додаткову дозу вакцини);
  • медики та працівники інтернатних установ (отримують бустерну дозу)

Варто зазначити, що  бустерна і додаткова доза зовсім різні речі.

«Бустерна доза — це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза — це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту», – пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами міністра, оптимально ввести ревакцинальну дозу в період від 181 до 270-го дня після отримання останньої дози.

«Згідно з рекомендаціями НТГЕІ, ревакцинацію проводитимуть так: бустер м-РНК вакцинами Moderna та Pfizer на усі типи вакцини. Наприклад, якщо базова вакцинація у вас була зроблена CoronaVac або AstraZeneca, ревакцинальну дозу ви отримаєте мРНК вакциною», — зазначив Ляшко.

Він додав, що отримання ревакцинальної дози передбачає видачу документів про вакцинацію, які будуть чинними 270 днів від дати останнього щеплення проти COVID-19.

Натомість люди з низкою тяжких хвороб, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28 днів  після основного курсу щеплень незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, що й дві попередні. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами. 

Ляшко пояснив, що аби отримати додаткову дозу, треба звернутися до свого сімейного або профільного лікаря. Якщо лікар визначить, що за медичними показаннями потрібна додаткова доза вакцини, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою. Після цього треба записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації та взяти з собою на процедуру направлення від лікаря.

Однак, наголосив міністр , введення додаткової дози не впливає на термін дії сертифіката чи міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози.

ІА "Вголос": НОВИНИ