В Європейському Союзі заявили про кризу на ринку меду через «неприпустиму конкуренцію» зі сторони України та Китаю.

Про це інформує "DW«.

Зазначається, що до виробників меду з України та Китаю висунули претензії, що продукт не відповідає нормам ЄС.

Експерти зауважили, що китайський мед на 70% складається з цукрового сиропу і лише 30% меду.

Щодо українського продукту, то в ЄС додали, що збільшення обсягів імпорту меду і зниження ціни до 1,69 євро за кілограм може свідчити про додавання до продукту  цукрового сиропу, який неможливо виявити.

Очільник робочої групи з меду Copa-Cogeca Етьєн Бруно підмітив, що організація буде старатися переконати  Єврокомісію та євродепутатів вдатися до більш активних дій та уже запропонувала програму виходу з »кризи«, яка складається з 15 кроків.

Зокрема йдеться про підтримку бджолярів ЄС, маркування походження товару, популяризація  »європейського продукту«.

У Єврокомісії уточнили, що щороку на дану сферу виділяється 40 мільйонів доларів та запропонували збільшити цю суму до 60 мільйонів.

Щодо заяв Copa-Cogeca, то в Єврокомісії підмітили, що вони готові до обговорення.

Торговий представник України Тарас Качка додав, що усі заяви об'єднання виробників це »наклеп та чутки«, наголосивши, що мед українських виробників повністю відповідає вимогам ЄС.

Тоді як віце-президент Спілки пасічників України Андрій Бажин підтвердив, що протягом останніх  років експорт меду зростає »швидкими темпами«, і Україна виготовляє 70 тисяч тонн меду в рік.

Як писав »Вголос", Ахметівці знайшли суддю в Окружному, яка зупинила рішення НКРЕКП про плату за експорт електроенергії.

ІА "Вголос": НОВИНИ