Дослідники з Університету Сассекса стверджують, що найпопулярніший в світі штучний підсолоджувач – аспартам – небезпечний для людини.

Як стверджують дослідники, комісія з перевірки безпеки аспартаму, можливо, неправильно оцінила ризики, повідомляє Medical Xpress.

Професор Ерік Міллстоун і доктор Елізабет Доусон детально досліджували серйозні недоліки в запевненнях, наданих у 2013 році Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів (EFSA) щодо безпеки аспартама, більш відомого як Nutrasweet.

Нове дослідження вказує на те, що група EFSA знецінила результати кожного з 73 досліджень, у яких вказувалося, що аспартам може бути шкідливим. У цих роботах вказані й «осередки» ураження – це головний мозок, печінка, легені та кишечник.

Починаючи з 1974 року вчені попереджають про ризики раку печінки і легенів, уражень головного мозку і нейроендокринних розладів в результаті вживання аспартама, який міститься в тисячах продуктів по всьому світу, включаючи дієтичні безалкогольні напої.

Професор Міллстоун, експерт Університету Сассекса з політики хімічної безпеки харчових продуктів, закликає призупинити дозвіл на продаж або використання аспартама в ЄС до проведення незалежного та ретельного перегляду відповідних доказів, включаючи ключові документи, які, за словами професора Міллстоуна, були прибрані з досьє.

Він також виступає за радикальний перегляд процесів безпеки харчових продуктів в ЄС, включаючи припинення дискусій за закритими дверима.

За словами Міллстоуна, якби EFSA так само критично підходила до досліджень, які говорять на користь аспартама, як і до досліджень, які говорять проти нього, то висновки давно були б невтішними. «Аспартам не є прийнятно безпечним», – констатує Міллстоун.

ІА "Вголос": НОВИНИ