Цікаво, що попри те, що в останній соціології Володимир Зеленський отримав високі рейтинги на заході, його партія “Слуга народу” навіть не змогла потрапити до Львівської міськради.

На цьому в ефірі проєкту “Говорить великий Львів” на телеканалі NTA наголосив заступник голови фракції ВО “Cвобода” у Львівській міській раді Любомир Мельничук.

Коментуючи останні рейтинги, де високі показники у Володимира Зеленського, він висловив недовіру до людей, які складали це соцопитування. Мовляв, його політсилі рейтинги занижують у два рази.

“Є таке поняття: формуюча соціологія. Наприклад, у вас є  5 політпартій, яким ви довіряєте. вам кажуть не голосувати за якусь конкретну, бо у них рейтинг за маленький і ваші голоси можуть втратитись. Ця формуюча соціологія дуже часто маніпулює виборцями. На жаль, українці часто ведуться на такі маніпуляції”, – розповів Мельничук.

Водночас, він підкреслив: Володимир Зеленський постійно заявляє, що є людиною “не з системи”. Це й надає йому велику електоральну підтримку.

“Політична система у нас остогидла вже всім. У нас довіра до політиків, парламенту – нульова. Людина обирає депутата, а наступного дня його ненавидить. Молодь, у кращому випадку, сміється із того всього. Немає довіри до політичних інституцій. Нам потрібно її повертати”, – підкреслив Мельничук.

Він додав: українських політиків не люблять за те, що ті часто змінюють свою позицію – вподобання по декілька разів за каденцію можуть змінюватись “із проросійських на проукраїнські і назад”. Люди чудово розуміють, коли їм брешуть.

“Коли всі говорять про підтримку до України, про любов до ОУН-УПА, а у Львові три роки тому довелось робити Майдан, щоб вивішували червоно-чорні прапори у дні визвольних змагань. Ось тут фальш. Можливо, люди не розуміють нюансів, але вже по обличчях почали читати як їх дурять постійно – за допомогою політтехнологів, за допомогою багатьох телеканалів, так званих лідерів думок”, – заявив політик.

Відтак, підкреслив він, голосування за Зеленського було викликом системі.

“Ви можете показувати мені хоч 10 разів 52% підтримки Заходу України. Але поясніть мені: вибори недавно були, у Львівську міську раду “Слуга народу” не потрапила, бо не подолала 5% бар’єр. Чи не маємо ми тут прикладу формуючої соціології?”, – зазначив Любомир Мельничук.

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова оприлюднив результати соцопитування. Якби вибори президента відбувались найближчим часом, перемогу здобув би Володимир Зеленський.

ІА "Вголос": НОВИНИ