Псоріаз – це хронічне неінфекційне дерматологічне захворювання, що відрізняється запальним характером. На сьогоднішній день це захворювання вважається досить поширеним через величезну кількість стресових ситуацій, з якими щодня стикається кожна людина, через погану екологію, неправильне харчування. Тому актуальним є питання: як позбутися цього недуга та обрати дійсно ефективний спосіб лікування? Про це розповіла лікарка Мирослава Новосільська, яка вже багато років працює з хворими на посоріаз.

Я побачив в себе лущення шкіри та почервоніння, це псоріаз?

Псоріаз найчастіше з'являється на тих ділянках тіла, які регулярно піддаються тиску та тертю: лікті, коліна, сідниці. Але почервоніння можуть виявитися й на долонях, волосистій частині голови, на стопах. Найчастіше псоріаз проявляється у вигляді сухуватих червоних плям, що злегка піднімаються над шкірою. Все це супроводжується свербінням.

 

Діагноз підтвердився. В мене псоріаз. Це небезпечно? Я можу когось заразити?

Якщо вам поставили діагноз псоріаз, не варто панікувати та впадати в депресію. Таким чином, ви сприяєте ще активнішому розвитку даного захворювання. Пам'ятайте, що на вулиці 21 століття і сучасні міжнародні методи лікування, які вже активно застосовують  і в Україні, дозволяють вилікувати псоріаз без шкоди всьому організму. Головне звернутись до кваліфікованого дерматолога, який практикує апаратне (лазерне) лікування цієї хвороби та дотримується міжнародних стандартів. 

Захворювання не заразне, а тому хворий не становить жодної небезпеки для оточуючих. Адже  причина появи захворювання не пов'язана з хвороботворними мікроорганізмами. Передбачається, що псоріаз може передаватися виключно генетичним шляхом, коли існує генетична схильність.

Як виглядає успішний та ефективний кейс лікування за міжнародними методиками?

Для досягнення необхідних результатів у процесі активного лікування псоріазу потрібно:

  • Підкоригувати всі обмінні та метаболічні процеси в людському організмі.
  • Забезпечити належний догляд за шкірою.
  • Обрати правильний спосіб лікування псоріазу.

Я пропоную своїм пацієнтам вже давно перевірений та ефективний спосіб із застосуванням найпотужнішого у світі лазерного апарату – Excimer 308. Цей метод лікування роками застосовують у Ізраїлі, звідки я його і привезла. Результати такого комплексного підходу до лікування захворювання ви зможете побачити на фотографіях.

Система передбачає видачу хвиль оптимальної довжини (308 нм) – цього досить, щоб забезпечити результативну боротьбу з ураженими ділянками на різних частинах тіла. Залежно від індивідуальних особливостей пацієнта здійснюється налаштування потужності енергії лазерного апарату. Важливий момент – лазер аж ніяк не впливає на здорові ділянки шкіри. Перші позитивні результати можна помітити після 1 місяця лікування, а в середньому курс триває близько 3 місяців.

 

Що могло спровокувати псоріаз? Стрес, антибіотики, купання в басейні чи надмірне споживання алкоголю?

Причини появи псоріазу можуть мати вірусний, інфекційний, спадковий, психосоматичний і навіть змішаний характер. Це хронічне захворювання, яке має періоди загострення та ремісії, а тому може спонтанно з'являтися та також спонтанно зникати.

У разі захворювання шкіра людини виступає у ролі дзеркала, яке повністю відбиває фізіологічний, емоційний стан людини. Загострення можуть провокувати різні зовнішні та внутрішні чинники:

  • стресові ситуації;
  • ушкодження поверхні шкіри;
  • застосування певних медикаментів (найчастіше йдеться саме про антибіотики);
  • зловживання алкогольними напоями;
  • різні інфекційні захворювання, які були викликані вірусами, стрептококом.

 

Як швидко псоріаз поширюється по тілу?

Швидкість поширення бляшок по всьому тілу залежить від того, який саме вид псоріазу був діагностований у людини. Наприклад, бляшковидний псоріаз найчастіше діагностують на волосистій частині голови, а «зворотний псоріаз» проявляється на згинальних поверхнях. У період загострення таке захворювання здатне активно з'являтися на найпоширеніших місцях локалізації – у складках шкіри, у згині колін, ліктів, під грудьми, на внутрішній частині стегна.

 

лікування посорізау на обличчі

Чим краще лікувати псоріаз? В чому перевага?

Схема лікування псоріазу підбирається індивідуально для кожного пацієнта, оскільки залежить від тяжкості захворювання. Наприклад, у легких випадках, коли відзначають ураження не більше 3% від усієї площі тіла, призначають спеціальні креми та мазі, рекомендують дотримуватись дієти, вести здоровий спосіб життя (відмова від алкоголю, куріння цигарок). 

У тяжких ситуаціях лікарі рекомендують використовувати лазерне лікування псоріазу та фізіотерапію. Відомо, що ця патологія боїться сонячних променів, тому широко використовується фототерапія – опромінення з допомогою ультрафіолетових променів. Курс лікування від псоріазу також може включати й застосування більш сучасних методів у вигляді лазерної терапії, ультразвукового впливу на пошкоджені ділянки шкіри.

Не зайвим буде також й психотерапія, адже загострення псоріазу здійснюється через стреси, душевні потрясіння. У разі лікування основна мета психотерапії в тому, щоб навчити людину керувати власними емоціями, не допускаючи нервового перенапруження. Таким чином, для досягнення ефективності лікування псоріазу потрібно застосування комплексного терапевтичного методу.

Лікування псоріазу лазером

Розкажіть детальніше про ваші особисті рекомендації щодо ефективного лікування псоріазу.

Насамперед необхідно записатися на консультацію до дерматолога, який допоможе оцінити весь масштаб проблеми (початкова чи довготривалий перебіг). Крім того, важливо взяти з собою всі результати попереднього обстеження, знадобляться аналізи УЗД внутрішніх органів. Для отримання повної картини захворювання потрібно надати лікареві інформацію про  всі засоби, якими пацієнт користувався до цього.

Крім того, важливо відразу зрозуміти для себе, що вилікувати псоріаз за кілька днів не вийде, навіть на початковій стадії. Важливу роль в ефективності лікування грає психоемоційний стан пацієнта. Адже особливість псоріазу якраз й полягає в тому, що будь-який нервовий зрив може спровокувати ще більший спалах активного розвитку хвороби. Все це дуже гальмує процес лікування, а тому потрібно підготувати себе морально до поступового відновлення організму. 

 

Як ви ставитеся до лікування псоріазу за допомогою гормонів?

Я, як лікар-дерматолог, не раджу своїм пацієнтам використовувати гормональні мазі в процесі лікування псоріазу відразу з кількох причин:

  1. Для досягнення високих результатів у процесі лікування знадобиться введення великої кількості гормонів, надлишок яких неодмінно потрапляє до всіх внутрішніх органів, впливаючи на їх роботу. Гормони мають величезний список побічних дій, серед яких найпоширенішими вважаються: поява розтяжок на шкірі, вугрі, ожиріння, підвищення артеріального тиску, розвиток діабету, стероїдних виразок та інше.
  2. Системні гормони здатні призвести до розбалансування перебігу такого захворювання, як псоріаз. Тому після короткочасного позитивного ефекту наступне загострення стає більш агресивним, поширеним.

З цих причин у багатьох високорозвинених країнах гормони виключені зі списку препаратів та методів ефективного лікування псоріазу.

Я за повне відновлення регенерації шкіри на поверхні тіла та/або на волосистій частині голови. Всього за 4-5 місяців ефективного лікування без гормонів вдається досягти стійкого результату та тривалої ремісії, незалежно від будь-яких мазей та кремів.

Чи впливає харчування на процес лікування псоріазу?

Безумовно, харчування відіграє далеко не останню роль у процесі комплексного лікування псоріазу та поступового відновлення шкіри. Список продуктів харчування, які обов'язково повинні входити до раціону пацієнта, безпосередньо залежить від результатів аналізів, а тому це індивідуально.

Для отримання бажаних результатів слід дотримуватись дієти протягом усіх 3 місяців активного лікування. Насамперед слід відмовитися від жирного та смаженого. Якщо йдеться про дорослих пацієнтів, тоді треба сказати тверде «ні» шкідливим звичкам: повна відмова від куріння та вживання будь-яких алкогольних напоїв. Це вважається тригерами, під впливом яких здійснюється загострення псоріазу.

Таким чином, важливо дотримуватися збалансованого раціонального харчування та при цьому підтримувати здорову вагу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ