Історія бруківки на вул. Хмельницького у Львові продовжується. Попри те, що частину уже зняли й вивезли, мешканці не здаються й просять зберегти старовинне покриття.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу НТА.

За ремонт вулиці взялися минулого тижня. Після того, як почали знімати верхній шар асфальту, забрали й стару бруківку. Львів'янин Олег Боярський запевняє: вона збереглась у доброму стані. Тож чоловік переконаний, що її забирають лише для того, щоб потім продати.

Мешканці зверталися на гарячу лінію міста і навіть записали звернення до президента України, яке розмістили на Ютуб-сторінці.

Цікаво, що під час місцевих виборів у 2015 році одним із головних досягень, про яке писали видання, пов'язані з львівським міським головою, було повернення автентичного бруківкого покриття в історичній частині міста.

"Вулиця Хмельницького - це один із найдавніших шляхів, який вів зі Львова. Це так зхваний Волинський шлях, який згадується у грамотах ще із княжих часів. Тобто ця вулиця старіша ніж площа Ринок", - розповідає історик Іван Сварник.

Як відомо, знищення бруківки у Львові в останні роки - поширена практика. Вона вже зникла з вул. Руської, вул. Стуса, вул. Торгової, вул. Гуцульської та інших.

"Це старовинна частина Львова. Якщо тут є бруківка в хорошому стані, люди мають право вимагати, щоб її переклали й залишили в цьому районі, а не вивозили невідомо де, в якийсь елітний район, заливали тут все натомість дешевим асфальтом і за рік часу продовжували відмивати кошти на ямковому ремонті«, - коментує очільник Львівської міської організації ВО »Свобода" Любомир Мельничук.

На запитання, чому бруківку на вул. Хмельницького не можуть просто перекласти, у міськраді відповідають: таким є проект реконструкції і всі необхідні дозволи на це мають. Відтак частину бруківки планують використати на вул. Лисенка. Решту зберігатимуть в районі очисних споруд, що на вул. Пластовій.

Тим часом директор департаменту ЖКГ Львівської міської ради Олександр Одинець заявляє, що асфальтування доріг, які досі були встелені бруківкою, проводять задля «комфорту мешканців».

Також Одинець запевняє, що нічого не знає ні про обурення мешканців, ні про їхні звернення. А разом з тим каже, що міська рада відкрита до громади й готова спілкуватися з людьми.

ІА "Вголос": НОВИНИ