Вчора під час виступу разом з Володимиром Зеленським, німецька канцлерка заявила про необхідність впровадження «формули Штайнмаєра» та проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 

Очільниця уряду ФРН Ангела Меркель заявила про недостатній прогрес у мінському форматі під час спілкування з журналістами. Брифінг відбувся з нагоди візиту президента України Володимира Зеленського до Німеччини. Трансляція велася на сторінці Офісу президента у Facebook.

"На жаль, ми не змогли за мінським форматом досягти достатнього прогресу«, —  підсумувала канцлерка Німеччини багаторічний переговорний процес.

За словами Меркель, українська влада пішла на необхідні кроки та була готова відкрити пункти пропуску на лінії зіткнення в Донбасі. Канцлерка визнала, що  »з боку донецьких і луганських сепаратистів не було зроблено аналогічних погоджень«.

Під час виступу вона згадала зокрема і »формулу Штайнмаєра«.

»Необхідна, з іншого боку, реалізація в українському законодавстві «формули Штайнмаєра». Ми зрештою хочемо виборів на Донбасі«, — наголосила Ангела Меркель.

Під час виступу, вона також зауважила російські провокації біля кордону України та передислокацію збройних сил країни-агресора.

»Чиниться дуже великий тиск шляхом численних військових маневрів і посилення російської військової присутності біля кордонів України«, - констатувала німецька канцлерка.

Зауважимо, згідно з так званими »мінськими угодами", проведення виборів на території, яку контролюють бойовики є передостаннім пунктом процесу мирного врегулювання.

Водночас формула, яку запропонував колишній міністр закордонних справ ФРН, а нині президент Франк-Вальтер Штайнмаєр обумовлює інакший алгоритм дій. Спершу мають відбутися місцеві вибори відповідно до Конституції України. Після визначення їх результатів Україна має надати чинності закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Паралельно має відбуватися процес виведення російських військ та встановлення контролю України над східним кордоном.

Нагадаємо, нещодавно українське МЗС засудило прагнення президента Франції Емануеля Макрона та канцлерки ФРН Ангели Меркель до зближення з Росією. Разом з тим, Меркель засудила ескалацію конфлікту з боку Росії та закликала Путіна відвести війська від українських кордонів.

ІА "Вголос": НОВИНИ