Увечері в четвер, 16 березня, канцлерка ФРН Анґела Меркель (Angela Merkel) вирушила до Вашингтона на її першу зустріч з новим американським президентом Дональдом Трампом, повідомляє DW.   

Спочатку візит був запланований на вівторок, але його перенесли через сильні снігопади на східному узбережжі США. Відстрочка в кілька днів навряд чи вплинула на перелік тем, які Меркель збирається порушити на переговорах в Білому домі. Головними в Берліні вважають ті з них, які торкаються німецьких інтересів у сфері економічної і політичної безпеки.

У Білий дім Меркель, як очікується, прибуде в п'ятницю, близько 11 години за вашингтонським часом. На порозі її зустріне президент, а потім буде півгодини розмовляти з нею віч-на-віч. Після цього переговори будуть продовжені в розширеному складі, тобто за участю радників канцлерки й президента, а з полудня - в ще більш розширеному.

На прохання американської сторони канцлерка взяла з собою до Вашингтона менеджерів кількох німецьких фірм, які мають багаті традиції так званого дуального профтехнавчання і готових поділитися своїм досвідом в цій сфері з американськими колегами.

Прес-конференція лідерів двох держав, яка, згідно з протоколом, відбудеться близько 13 години за вашингтонським часом, не буде завершенням візиту. Після неї запланований ще й спільний робочий обід, в ході якого переговори триватимуть. Увечері того ж дня Меркель збирається вилетіти назад до Берліна.

Що стосується переліку тем майбутніх перемовин у Білому домі, то він доволі великий. Головними ж в Берліні вважають ті з них, які зачіпають німецькі інтереси економічної і політичної безпеки, тобто, як пояснив один з радників канцлерки, "ситуація в Євросоюзі, навколо нього і особливо - ситуація в Україні, що пов'язано з відносинами з Росією".

Російський фактор Анґела Меркель має намір задіяти, говорячи з Дональдом Трампом про НАТО. Значення Північноатлантичного альянсу, як наголошують у її оточенні, ще більше зросло на тлі дій Росії в Україні. Для Німеччини конфлікт на Донбасі залишається одним з головних пунктів зовнішньополітичного порядку денного.

ІА "Вголос": НОВИНИ