Російський лідер отримав «ясний меседж», що він має спершу поспілкуватися з Лукашенком, а потім перетелефонувати до канцлера Німеччини.

Як стало відомо, в.о. обов'язків канцлера ФРН Ангела Меркель зателефонувала президенту Росії Володимиру Путіну, а не Олександру Лукашенку, з проханням допомоги у врегулюванні міграційної кризи, адже вважає нижчим за європейську гідність спілкуватися з лідером Білорусі, який не виходить із головою ФРН на зв'язок. Про це пише «Главком».

Офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт пояснив, чому Меркель навмисно не почала телефонувати безпосередньо Лукашенку, а вирішила діяти через Росію. За його словами, це пов'язано з тим, що білоруський лідер сам не виходить із головою ФРН на зв'язок, а російський уряд має певний вплив на Мінськ.

У свою чергу колишній радник уряду ФРН, політолог Олександр Рар розповів, що Євросоюз не хоче вести переговори з Лукашенком, оскільки вважає це нижчим за європейську гідність. На його думку, саме з цієї причини Меркель попросила главу Росії Володимира Путіна вплинути на Мінськ, але Москва висловила небажання втручатися у конфлікт.

В органах влади Євросоюзу розповіли, що Меркель очікує ще одного дзвінка від Путіна. При цьому, за його словами, російський лідер отримав «ясний меседж», що він має спершу поспілкуватися з Лукашенком, а потім зателефонувати до канцлера Німеччини. У Москві зазначили, що розмова відбулася з ініціативи німецької сторони та глави держав домовились продовжити контакти.

Раніше «Вголос» повідомляв, що Німеччина пропонує розміщувати нелегальних мігрантів, які намагаються прорватися до Польщі, в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ