На тлі нападу Росії на Україну Північноатлантичний альянс (НАТО) посилив військову присутність на своєму східному фланзі. Сотні літаків і кораблів готові відбивати атаки Росії.

Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив під час брифінгу після засідання Альянсу.

«Ми підсилюємо присутність на східних флангах, сотні літаків і кораблів готові відбивати атаку. Мета Кремля — перекроїти вплив на світовій арені й підірвати всі дипломатичні цінності», - зазначив він.

Також, в НАТО зазначили, що дії Росії несуть серйозну загрозу євроатлантичній безпеці.

"Дії Росії становлять серйозну загрозу євроатлантичній безпеці і матимуть геостратегічні наслідки. НАТО продовжуватиме вживати всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки та оборони всіх членів Альянсу. Ми розгортаємо додаткові оборонні наземні та повітряні сили у східній частині Альянсу, а також додаткові морські засоби. Ми підвищили готовність наших сил реагувати на всі надзвичайні ситуації", - додали в Альянсі.

Крім того, в НАТО заявили, що обговорили статтю 4 договору, яка голосить про захист всіх союзників та вирішили виконати її.

«Сьогодні ми провели консультації відповідно до статті 4 Вашингтонського договору. Ми вирішили, відповідно до нашого оборонного планування захисту всіх союзників, вжити додаткових заходів для подальшого посилення стримування та оборони в Альянсі. Наші заходи є і залишаються превентивними, пропорційними та не ескалаційними», - заявили в НАТО.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ