Крадіжки особистих даних рекордно зростають у Великій Британії. Минулого року британська служба із запобігання шахрайству CIFAS зареєструвала 190 тисяч таких випадків, пише ВВС.

Розвиток цифрової економіки полегшує роботу шахраям, надаючи можливість отримати доступ до нашої особистої інформації.

Перша лінія захисту – це пароль. Але Facebook визнав, що паролі від акаунтів декількох мільйонів користувачів Instagram зберігалися в легкому для читання форматі, що не відповідає рекомендаціям компанії і може поставити під загрозу безпеку цих користувачів.

Лише нещодавно пошуковий гігант Yahoo владнав судовий спір про викрадення 3 млрд облікових даних, включно з іменами користувачів, їхніми адресами електронної пошти, номерами телефонів, датами народження.

Через це минулого року компанія Microsoft оголосила про плани відмовитись від паролів і перейти на використання біометричних даних або спеціального ключа безпеки.

Для розв'язання цієї проблеми, ЄС встановив нові правила. Оновлена Директива про платіжні послуги, відома як PSD2, вимагає від компаній використовувати щонайменше два фактори для аутентифікації особистості клієнта.

Це може бути щось, чим клієнт володіє (наприклад, банківська карта), щось, що він знає (наприклад, PIN-код), або його біометричні дані.

Цього року NatWest розпочав тестування платіжних карток з функцією сканера відбитків пальців.

Дослідження Deloitte виявили, що п'ята частина британців користуються смартфонами з функцією сканування відбитків пальців, і їхня кількість швидко зростає.

Для підвищення безпеки, компанії все більше покладаються на багатофакторну автентифікацію, яка прагне розпізнавати людей за допомогою різних способів.

І це не лише PIN-коди чи сканування відбитків пальців. Це може бути ваше місцеперебування, історія покупок, схеми сканування, ідентифікація телефону і навіть те, як ви тримаєте телефон.

Проте, існує ризик того, що така багатофакторна аутентифікація зробить процес розпізнавання ще більш непрозорим.

ІА "Вголос": НОВИНИ