Компанія «Microsoft» розробляє програмне забезпечення, яке дасть змогу зробити процес голосування на виборах безпечним, таким, що перевіряється і піддається надійному аудиту.

Про це заявив генеральний директор «Microsoft» Сатья Наделла на щорічній конференції компанії для розробників програмного забезпечення, повідомляє «Associated Press».

За словами Наделли, це в перспективі дасть змогу «модернізувати всю виборчу інфраструктуру в усьому світі».

Щоб убезпечити виборчий процес від зовнішнього втручання, реєстрація бюлетенів відбуватиметься в зашифрованому вигляді, пояснив він. За його словами, це дасть можливість їх «точно і незалежно відстежувати після того, як вони були подані».

Програмне забезпечення (ПЗ) розробляється спільно з компанією «Galois» із Орегону, яка також працює над створенням прототипу захищеної системи голосування за контрактом із DARPA – передовим дослідницьким агентством Пентагону.

«Microsoft» називає нове ПЗ – «ElectionGuard».

«ElectionGuard» дасть змогу виборцям підтвердити, що їхні голоси точно записані. Окрім того, унікальний кодований трекер, який він виробляє, реєструє зашифровану версію голосування, яка зберігає сам процес голосування у таємниці, забезпечуючи при цьому точний підрахунок голосів», – зазначається в повідомленні.

Це дає можливість проводити надійні поствиборні перевірки і підрахунки голосів, повідомили в «Microsoft».

Також нове ПЗ дасть змогу стороннім спостерігачам, таким як групи зі спостереження за виборами, політичні партії, журналісти та самі виборці, перевіряти онлайн, чи правильно підраховані голоси.

Повідомляється, що нове ПЗ з'явиться у продажу влітку поточного року.

Додамо, що Facebook видалив майже 100 російських акаунтів, які поширювали фейки про Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ