Розмова про відновлення втрачених документів, продовження паспортів, електронну чергу.

Міграційна служба одна з тих, структур, через базу даних яких за добу проходять тисячі осіб, що подалися на виготовлення тих чи інших документів. Тут і українські паспорти, і ID документи на дітей, і закордонна біометрія.

Сьогодні у відділах міграцій у Львові та області - несамовиті черги. Люди вдосвіта записуються на листочках паперу, потім по обіді роблять звірку, викреслюють, тих, хто не прийшов, сваряться, витрачають на те, щоб подати документи по кілька днів. Що не так у роботі міграційної служби - розмова з очільником Головного управління державної міграційної служби у Львівській області Ярославом Скибою.

80 тисяч документів зависло

- З початком повномасштабного вторгнення загарбницької росії в Україну з 24-го лютого міграційна служба на якийсь час зупинилася. Більше того, зависло майже 80 тисяч особових даних українців, які подали свої дані і чекали на отримання нових документів. Міграційна служба на всі очікування технічно видала відмову. На кілька днів система припинила працювати. “Зламалася” у першу чергу електронна реєстрація, через яку було усім зручно записуватися на візит і подавати документи.

Видача паспортів - це ціла система. Якщо на якомусь етапі виникає баг, тоді зупиняється увесь механізм. Хоча варто наголосити, що за місяць після 24 лютого нам вдалося технічно переоснастити систему.

Знайшли приміщення спеціальне, облаштували кондиціонери, перевезли обладнання, а траса Житомирська, якщо пригадуєте, у той час обстрілювалася. Зараз система працює ефективно.

- Але черги у Львові та області на подачу документів шалені. Ми мовби повернулися у глибокі 90-і совкові роки. Списки, переклички, крики і сварки у так би мовити “живих” чергах.  

- 70 відсотків заявників - переселенці. Абсолютна більшість з них без роботи і мають час посидіти у черзі. Це важка категорія для нашої роботи. Хтось утік з полону без документів, хтось не встиг узяти усіх документів, коли втікав від війни, залишав зруйновані будинки.

Частину з вимушено переселених осіб лишається в Україні, а інші хочуть виїхати за кордон і відповідно мусить виготовити документи - український паспорт ID і закордонний біометричний.

Наразі У Львові є п’ять центрів обробки документів, Зелена, 20, 150, Залізнична, 16, Донецька, 3, Чупринки, 71. Тільки за цей воєнний рік у Львові оформили 20448 нових документів (десь 15500 закордонних і  5000 ID карт). Торік за цей же період оформили 11438 документів. Тож потужність збільшили удвічі !  

Окрім  видачі нових документів наша міграційна служба виділила два пункти у Львові на вулицях Чупринки, 67 і Чайковського, 17, де можна продовжити закордонні паспорти, а також вклеїти у них фото дітей. По Львову 5800 паспортів продовжили і у 2843 випадках вклеїли фотографії. Але і тут маємо черги щодня по 70-80-ть заявників.  

-А яка ситуація з чергами в області ?

У Львівській області по районах і містах є 23 відділи. Найскладніша ситуація у Яворівському міграційному відділі. Тут приймають щодня 120-150 осіб.

Списки черги в міграційному відділі

Завантаженні заявами також Яворів, Самбір, Стрий, Дрогобич.

За нормою на одну особу наш працівник (штат управління 280 осіб - ред.)  має витратити до 20 хвилин. За цей час працівник має перевірити всі дані, порівняти їх із тими, що подав заявник. Ідентифікувати особу. Останнє - найскладніше, особливо, коли відсутні оригінали документів.

Є такі випадки, коли нашому працівникові треба їхати в лікарню і там приймати дані особи для поновлення документів. Такі трафунки одиничні, але комусь з нас треба виїхати на місце перебування заявника, знову ж таки ідентифікувати його, повернутися і всі дані внести у базу, щоб розпочати процес подачі даних на виготовлення документів. А це все займає час.

Приходять і колишні судимі (здебільшого зі сходу), що були звільнені кілька років тому і тепер кажуть, що втратили документи. Доводиться з'ясовувати, де людина була до цього часу ?! Але всі просять документи, нарікаючи на війну.

Торкнуся і проблеми логістики. Робимо силами міграційної служби все можливе, щоб документи оперативно приїжджали до Львова, а потім треба ж і розвести ][ по 23-ьох відділеннях. У Києві, на поліграфкомбінаті “Україна” виробляють, наприклад, щодоби до 5 тисяч закордонних паспортів. У мирний час цей показник був на рівні 3800 паспортів на добу.

Оформляємо також депортації - за цей місяць депортували 4-ьох осіб і 3-ьох утримуємо у спеціальному закладі в Луцьку. Це росіяни, білоруси. Наприклад, особи, які відбували покарання на території інших держав і пробували переховуватися в Україні.

Коли все-таки настане порядок з чергами у відділах міграцій ?

Дуже сподіваємося, що з наступного тижня почне працювати онлайн реєстрація на сайті міграційної служби. У наших відділах є термінали, де можна отримати талончик з часом візиту. Але в черзі є присутній людський фактор. Люди складають списки, проводять «переклички» - потрібен час, щоб налагодити порядок у черзі. І відновлення електронної реєстрації вирішить це питання !

Ми за те, щоб людина отримала послугу у день звернення. Віримо, що налагодиться ритм і порядок.

Розмовляв Юрій Боруцький.

ІА "Вголос": НОВИНИ