8 листопада віряни вшановують Собор архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних. У народі свято називають Михайлів день.

Згідно з церковними переказами, саме Михаїл зміг перемогти Люцифера – бунтівного ангела з його підданими, і скинути їх з небес до пекла. З тих пір архангел Михаїл очолив святе ангельське воїнство, вірне Богові і стоїть на сторожі закону Божого. 

У народній уяві архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Саме тому, коли гримить грім, наші предки говорили: це архістратиг Михайло веде війну з чортами. Також вважається, що він стоїть на брамі раю, супроводжуючи душі померлих людей, і молить Бога про прощення грішників, що розкаялися.

Народні традиції у День Михайла

Існує прикмета, що у цей день випадає перший густий сніг. І тоді кажуть, що це святий приходить на землю – «Михайло на білому коні приїхав».

Через тиждень після Михайла починається Пилипівка – 40-денний  піст до Різдва. Тож на Михайла гостей чекає стіл накритий усякими м’ясними стравами. Традиційно у цей день подають до столу холодець із яловичини або свинини. І чим більше гостей за столом, тим краще, адже це пророкує господарям заможний наступний рік. 

Привітання  для іменинників

Хоча й не приїжджає останніми роками Михайло на білому коні, і не порипує сніг під ногами, свята ніхто не відмінив. Тож вітають Михайлів з іменинами та бажають доброго ангела-охоронця.

***

Михайлику, Михайле! Вітаю зі святом!

Здоров’я, бажаю, любові, тепла

Хай буде душа на добро лиш багата.

Не буде в житті, ані смутку, ні зла.

Хай Бог тобі гарних людей посилає,

У серці надія та віра живуть.

Щасливої, гарної долі бажаю,

Хай Ангела крила тебе бережуть!

***

Хай Ангел, чарівною зіркою з неба,

Веде тебе гарним, життєвим шляхом.

Хай буде він добрим і чуйним до тебе,

Від сліз і образ прикриває крилом.

Любові, тепла, подарунків приємних,

Щасливої долі, легких перемог,

Хай свічка надії, у час коли темно

Осяє життя, й захистить від тривог.

***

Тобі, Михайле, хай Бог помагає!

Дарує здоров’я й душевне тепло.

А Ангел ніколи хай не покидає

І завжди підставить надійне крило.

***

Ангелу — терпіння, сил, натхнення.

А тобі, Михайле, довгих літ!

Хай Господь, своїм благословенням

Щасливішим зробить цілий світ.

***

Михайле, зі святом! Бажаю тобі благ і нових яскравих відчуттів. Чудового самопочуття і досягнення будь-яких цілей. Будь здоровий, гарний, щасливий, налаштований на позитив і завжди із відкритою душею! Добра тобі та всіляких задоволень!

***

Михайле, нехай буде сила в характері та тілі, а посмішка частим гостем на обличчі. Бажаю міцно стояти на захисті своїх інтересів і своєї сім'ї, щоб з упевненістю крокувати щодня. Вітаю з іменинами!

ІА "Вголос": НОВИНИ