Про це сьогодні повідомив заступник директора департаменту продовольства Міністерства агропромислововсті та продовольства Олександр Печенога.

Він заявив, що цього року цінова політика на цукор буде стабільною, однак у другій половині цього маркетингового року можливе подорожчання цукру. Ріст цін Печенога пояснює тим, що сьогодні ціни на цукор не відповідають видаткам на його виробництво.

За його словами, відпускна ціна на цукор з буряка може зрости до рівня собівартості його виробництва, тобто до 6,4 тис. грн. за тонну.

Сьогодні ж оптово-відпускні ціни на цукор на рівні встановленої мінімальної ціни – 5,91 тис. грн. за тонну.

«Як правило, у виробничий сезон виробники через брак обігових коштів вимушені реалізовувати цукор за ціною, нижчою від видатків на його виробництво», – зазначив Печенога.

Водночас, Мінагропром не змінює цьогорічний прогноз на виготовлення цукру ( у Міністерстві прогнозують отримати 1,8 млн. тонн цукру), тож з урахуванням перехідних 650 тис. тонн залишків з минулого року, маючи потребу у цукрі 1,83 млн. тонн в рік, країна буде забезпечена цим продуктом.

«Спекулятивного росту цін на цукор не очікуємо, оскільки для цього немає підстав. Потреби внутрішнього ринку будуть забезпечені у повному обсязі у відповідності до прогнозу», – запевнив він.

Нагадаємо, торік Україна виробила з цукрового буряка 2,33 млн. тонн цукру проти 1,54 млн. тонн у 2010 році. У 2011-2012 маркетинговому році експортери цукру встановили рекорд за останні роки – за кордон було продано 160 тис. тонн цукру.

Джерело: Інтерфакс-Україна

ІА "Вголос": НОВИНИ