Цього разу, на думку міністра енергетики Ігоря Насалика, імпорт електроенергії можливий тільки із Білорусі. Звичайно, це повна неправда та обман.

Про це написав у себе на сторінці у Facebook Голова асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

«Імпорт електроенергії  технічно можливий із Росії, але тут можна зрозуміти чому його немає. Хоча правда імпорт вугілля із Росії по ціні Роттердам+ чомусь можнa. Також можливий імпорт електроенергії з країн ЄС у Бурштинський острів, це Івано-Франківська, Львівська та Закарпатська область», - повідомив Герус.

Зокрема, якщо імпорт увати електроенергію з Угорщини або Словаччини, у такому разі було б два варіанти:

1. Імпортна електроенергія по ціні 1-1,5 грн за кВт-год може замінити дорогу електроенергію від ТЕС, які її продають по ціні 1,8-2 грн за кВт-год. А оскільки у нас єдиний пул, то така заміна спричинило б пониження середньої ціни на електроенергію (пониження для всіх споживачів у всіх регіонах).

2. ДТЕК понижує тариф ТЕС, виграє конкуренцію у імпорту і далі виробляє всю електроенергію, але вже за конкурентною ціною.

«Але міністр енергетики (по квоті БПП), очевидно, вважає що електроенергія по проводах може бігти тільки в одному напрямку - на експорт, який ми всі додатково субсидуємо, щоб один немонополіст більше заробив», - додав він.

Додамо, що міністр Насалик оголосив війну українцям, які встановлюють собі домашні сонячні станції.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ