Відповідну заяву міністра  культури надав його помічник, передає Укрінформ.

Зокрема, міністр попросив керівництво правоохоронних органів «жорстко припинити тиск на державу і кінобізнес з боку нахабних «активістів» з їх суспільно небезпечними методами нав'язування своїх переконань».

Він наголосив, що будь-які спроби тиску на приватні або муніципальні кінотеатри -  «це чистої води беззаконня і цензура, яка прямо заборонена Конституцією РФ».

Мединський заявив, що єдиним і вичерпним документом, який дозволяє прокат фільму в Росії, є прокатне посвідчення федерального зразка, яке видає міністерство культури, і у «Матільди»  воно є.

У зв'язку з цим міністр звернувся до керівництва кіномереж із закликом не піддаватися на погрози. «Вашу роботу оцінює глядач, а навіжені сектанти-палії - це клієнти інших спеціалізованих установ», - сказав він.

При цьому в заяві згадується «депутат Держдуми» Наталія Поклонська, яка відома як затятий противник фільму. Вона неодноразово висловлювала невдоволення тим, що у фільмі описаний позашлюбний зв'язок російського імператора Миколи II, приєднаного до святих, і наполягала на тому, що, розкриваючи цю тему, автори картини ображають почуття вірян.

«Не знаю, якими міркуваннями керується шановна пані Поклонська, затіваючи і підтримуючи цей гвалт. Може, і від чистого серця. Тим більше, не готовий розгадувати мотивації різнокаліберних активістів-паліїв, що нахабно називають себе «православними», - йдеться в заяві міністра.

Як відомо, в січні 2017 року організація «Христианское государство - Святая Русь» направила до російських кіномереж вимоги не демонструвати «Матільду» під загрозою підпалу кінотеатрів. Після цього православні активісти влаштували масовий збір підписів і різні вуличні акції у багатьох містах Росії з вимогою не видавати «Матільді»  прокатне посвідчення.

У серпні міністерство культури схвалило прокатне посвідчення «Матільді». Прем'єра фільму була призначена на 26 жовтня.

ІА "Вголос": НОВИНИ