Міністерство культури погодило ТОВ «Підприємство «Київ» дозвіл на проведення земляних робіт на території поблизу Києво-Печерської лаври. Про це свідчать дані офіційного сайту Мінкульту, пишуть Наші гроші.

Дозвіл фірма офіційно отримала з метою виконання робіт з реставрації фрагментів земляних укріплень цитаделі Київської фортеці (Кавалерський бастіон) між вулицями Цитадельною, Лейпцігською, Лаврською, пров. М. Реута.

А також – робіт з реставрації пам’ятки архітектури та містобудування національного значення Васильківська брама Фортеці (Брама равелін  Старої Києво-Печерської фортеці (цитаделі) по вул. Цитадельна, 3.

ТОВ «Підприємство «Київ» у 2007 році отримало в оренду на 10 років 6,4 га на вул. Січневого повстання, 34 (вул. Лаврська, 16) для будівництва громадсько-житлового комплексу з об’єктами готельного та офісного призначення зі знесенням існуючих будинків колишньої взуттєвої фабрики. У 2013 році договір оренди було продовжено ще на 10 років, тобто до грудня 2027 року.

У 2017 році журналісти програми «Схеми» показали проект детального плану території (ДПТ) цього району на Печерську, що входить буферної зони Києво-Печерської лаври. У цьому ДПТ на території колишньої взуттєвої фабрики, попри те, що це землі промисловості і житлове будівництво тут заборонене, заплановано висотний житловий комплекс (8-11 поверхів мінімум).

Засновниками ТОВ «Підприємство «Київ» є ТОВ «Нерухомість та капітал» (14%), ТОВ «М.Т.К. Консалтинг» (28%), ТОВ «КУА «Глобус Ессет Менеджмент» (0,01%), ТОВ «Шер Ессетс Фанд» (2,53%), ТОВ «Стратеджік Інвестмент Менеджмент» (1,62%), кіпрська компанія «Фремісіа Трейдінг Лімітед» (32,99%) і сейшельська компанія «Еверстоун Лімітед» (20,85%).

Кінцевим бенефіціарним власником компанії значиться Євген Бесараб, який контролює фірми «Нерухомість та капітал» і «М.Т.К. Консалтинг». Бесараб відомий як топ-менеджер у «Діамантбанку», девелоперській компанії «St. Sophia Homes». Також був співзасновником страхової компанії «Мега-поліс». Усі ці активи контролюються екс-нардепом Миколою Мартиненком і його оточенням.

За даними нардепа Сергія Лещенка, партнером Мартиненка у колишній взуттєвій фабриці є, зокрема, президент Петро Порошенко. Як вказує Лещенко, вони після Майдану у 2004 році викупили цей об’єкт в групи «регіонала» Сергія Льовочкіна для подальшої забудови. Нагадаємо, що саме на території колишньої фабрики розташований штаб партії «БПП-Солідарність», а також «Міжнародний інвестиційний банк», найбільшою часткою якого володіє Порошенко.

Інвестором розробки цього досі не затвердженого ДПТ був благодійний фонд «Збереження національної архітектурної спадщини», співзасновниками якого є нардепи від БПП Сергій Березенко та Олександр Бригинець.

Поруч ще 2,08 га, що перебуває у приватній власності ТОВ «Хаттстройсервіс». Фірма передала цю ділянку в заставу «Альфа-Банку» по кредиту на суму $8 млн, який у грудні 2018-го взяло ТОВ «Юніт Холдінгс». Кінцевим бенефіціаром обох фірм є Василь Хмельницький. На цій ділянці у будівлі на Лаврській, 20 «Хаттстройсервісу» знаходиться офіс компанії «Петро-Консалтинг», яка отримала без аукціону спецдозвіл на видобуток літію на початку 2018 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ