Мінсоцполітики просить у Кабміну дозволу купити «бебібокси» на 1,23 млрд грн. без конкурентних торгів. У затягуванні тендеру воно звинувачує централізовану закупівельну організацію «Професійній закупівлі», хоча само затягнуло початок процедури.

Копія проекту урядової постанови є у розпорядженні Наших грошей.

Державна установа «Професійні закупівлі» МЕРТ у ці дні проводить для Мінсоцполітики тендер на придбання «пакунків малюка» на 1,23 млрд грн.

Перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик 29 травня подав до Кабміну проект постанови, за якою міністерство хоче самостійно провести неконкурентну процедуру закупівлі.

У пояснювальній записці сказано, що «Професійні закупівлі» відповідно до договору з Мінсоцполітики мали розпочати процедуру закупівлі з 28 лютого, але станом на 29 травня тендер не проведено.

Разом з тим, Мінсоцполітики само затягнуло початок процедури закупівлі. Кабмін делегував «Професійним закупівлям» проведення цієї закупівлі 3 березня. Мінсоцполітики уклало з ними Договір на передачу закупівлі 11 березня, а всю інформацію, без якої неможливо оголосити тендер, надало через місяць – 10 квітня.

«Професійні закупівлі» оголосили тендер 14 квітня, через два робочі дні після отримання всієї необхідної інформації від замовника, тоді як відповідна постанова Кабміну відводить централізованій закупівельній організації на це 20 робочих днів. На той момент вони провели три зустрічі з ринком у січні, березні та квітні для уточнення технічних характеристик товарів і логістичної складової, розробили тендерну документацію та провели її обговорення з ринком та експертами для уникнення дискримінаційних вимог.

На час оголошення тендеру в Рівненській, Тернопільській, Запорізькій і Закарпатській областях вже закінчились «бебібокси». Раніше їх за бюджетні кошти закуповувала для України міжнародна організація Управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС).

За результатами тендеру угода може бути підписана орієнтовно у другій половині липня. Якщо на складі переможця не лежатиме готовий товар, то на поставку знадобиться ще близько місяця.

За результатами переговорної процедури угоди можна підписати 21 червня. Але дану переговорну процедуру неможливо обґрунтувати нагальною потребою у зв’язку з надзвичайною ситуацією, тому її зможе оскаржити будь-хто. На думку співзасновниці «Ліги антитрасту» Агії Загребельської, «жодної економії часу не відбудеться»:

«Вірогідність оскарження та відміни переговорної процедури в АМКУ наближається до 100%. А значить, якщо переговорну процедуру розпочнуть на цьому тижні, то через місяць після рішення Антимонопольного може виникнути потреба розпочинати все заново. І батьки малюків отримають пакунки не влітку, а в кращому випадку взимку», – каже екс-держуповноважена АМКУ.

Також Загребельська зауважує, що «ця переговорна процедура відкриває скриньку Пандори, бо дає можливість за рішенням Кабміну без жодної конкуренції проводити будь-яку закупівлю за бюджетні кошти.

“Замовник на власний суб’єктивний розсуд без правил та порядків обиратиме у кого купувати товар на гігантські суми. І ціна пакунку буде визначатись не шляхом конкуренції, а шляхом домовленості між учасником та замовником».

Нагадаємо, 5 червня «Професійні закупівлі» допустили до аукціону чотири із 13 фірм, що подали заявки на тендер: «ТК-Домашній Текстиль», «Виробнича організація «Харків», «Трикотажна фабрика «Роза» і «МІК». Інших дев’ять фірм відхилили за невідповідність вимогам тендеру, в тому числі «Скай Трейд Україна», яка поставляла через ЮНОПС останню партію «бебібоксів» по 4 200 грн. за штуку.

«Скай Трейд Україна» оскаржила своє відхилення в АМКУ, призупинивши процедуру.

У свою чергу «Професійні закупівлі» подали в АМКУ заяву про ознаки змови шести відхилених фірм: «Кванті Лімітед», «Фін Платінум Компані», «Роялті Органік», «Медсі», «Експо Трейд Інком» і «Уртус». Їхні тендерні пропозиції схожі та могли готуватися скоординовано, виявили представники замовника та експерти «Ліги антитрасту».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ