У Міністерстві юстиції пояснили, що гроші на рахунку можуть бути автоматично заарештовані за несплату боргу або штрафу, проте вони не будуть списані.

Про це інформує пресслужба відомства.

“Заборгували за ЖКГ або не сплатили штраф за перевищення швидкості – кошти на вашому банківському рахунку можуть бути заарештовані в автоматизованому режимі. Але при цьому мова не йде про автоматичне списання коштів”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з наказом Мін’юсту від 23 березня 2021 року, державні та приватні виконавці мають можливість направляти в банки постанови про арешт коштів на рахунках боржників через автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) без обмежень за категоріями стягнення.

Заарештувати кошти на рахунку виконавча служба може тільки якщо суд підтвердить борг за несплату ЖКГ або штрафу. Таким чином гроші на рахунку залишаться, проте користуватися ними буде неможливо.

У Мін’юсті наголосили, що арешт грошей можливий тільки в разі відкриття виконавчого провадження.

Повідомляється також, що державне підприємство «Національні інформаційні системи» на сьогоднішній день проводить роботи з доопрацювання програмного забезпечення АСВП у напрямку запровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржника, що передбачено положеннями Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на 1 рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

У відомстві зазначили, що наявність заборгованості можна перевірити на таких ресурсах:

Єдиний реєстр боржників; портал Онлайн-будинок юстиції; електронний сервіс державних послуг “Дія”; автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

ІА "Вголос": НОВИНИ