Москва повинна зняти заборону Меджлісу, заявляють в ООН. Міжнародний суд ООН постановив ще 2017 року, що РФ повинна утриматися від заборони Меджлісу, однак Москва проігнорувала це рішення.

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні закликає Росію зняти заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це місія ООН повідомила на своїй сторінці у Facebook, у неділю, 29 вересня.

Росія заборонила діяльність Меджлісу три роки тому - 29 вересня 2016 року. Верховний суд Російської Федерації залишив чинним рішення про заборону Меджлісу, яке раніше ухвалив суд в анексованому Криму.

Однак у 2017 році Міжнародний суд ООН постановив, що Росія повинна утриматися від заборони Меджлісу. Проте Росія це рішення проігнорувала. У місії ООН наголосили, що через це представницький орган кримських татар не може виконувати свої функції й дотепер.

Раніше голова Постійного представництва України в ООН Володимир Єльченко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу звернення Меджлісу кримськотатарського народу щодо визнання геноцидом депортації кримських татар з Криму у 1944 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ