Нова космічна місія дозволить виміряти, скільки тепла утримується в атмосфері Землі, щоб допомогти визначити, чи людство добивається успіхів у боротьбі з найгіршими наслідками зміни клімату.

Місія під назвою TRUTHS в даний час готується Європейським космічним агентством (ЄКА) та його партнерами. Вона вивчатиме так званий енергетичний баланс Землі – різницю між кількістю енергії, що надходить на планету від Сонця, та її відображенням назад у космос. Чим більше тепла зберігає Земля, тим теплішою вона стає. І саме небезпечні парникові гази створюють умови для утримання на планеті більшої кількості тепла, що надходить, повідомляє сайт space.com.

Місія TRUTHS, представлена ​​на конференції ООН зі зміни клімату (COP26) у Глазго, Шотландія, 3 листопада, «встановить орієнтир для виявлення змін у кліматичній системі Землі», йдеться у заяві ЄКА. Вона складається із супутника, який може вийти на орбіту у 2029 році.

Супутники відіграють ключову роль у моніторингу ознак зміни клімату, але в нещодавньому звіті Комітету зі супутників спостереження Землі йдеться про те, що необхідно підвищити точність космічних спостережень, щоб вчені та особи, які визначають політику, могли оцінити, чи мають заходи щодо пом'якшення наслідків будь-якого ефекту. Про це йдеться у повідомленні космічного агентства Великобританії.

Європа серйозно ставиться до зміни клімату, і не дивно чому. Виступаючи на брифінгу на COP26 раніше цього тижня, Саманта Берджесс, заступник директора з питань зміни клімату Європейської програми спостереження Землі Copernicus, заявила, що Європа та Арктика нагріваються набагато швидше, ніж решта світу.

«У глобальному масштабі зараз ми на 1,2 градуса Цельсія вище за доіндустріальний рівень», - сказав Берджесс. «Але в Європі ми майже на 2,2 градуси за Цельсієм вищі за доіндустріальний рівень, а в Арктиці майже на 3 градуси за Цельсієм вищі за доіндустріальний рівень».

Паризька угода, укладена на попередній великій конференції зі зміни клімату COP21, що відбулася в Парижі у 2015 році, зобов'язує країни прагнути обмежити глобальне потепління до 1,5 градусів Цельсія порівняно з доіндустріальними часами.

За словами Берджесса, за нинішніх темпів потепління Земля досягне жахливого порогу в 1,5 градуса Цельсія до 2034 року.

Людство вже усвідомлює, як виглядає життя у теплішому світі. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, екстремальні погодні явища тепер стали «новою нормою», і літо 2021 надало безліч доказів цього у всьому світі.

Раніше ми повідомляли про те, що китаянка уперше вийшла у відкритий космос.

ІА "Вголос": НОВИНИ